Zomer: houd je chihuahua koel

koel - zomervoeding

Door: Fennelijn Boom

In de zomer is het voor honden lastig om hun warmte kwijt te raken. Honden koelen af door te hijgen en via de voetkussentjes. Ze kunnen niet zweten net als mensen. Daardoor raken ze snel oververhit. Dit kan heel gevaarlijk zijn en zelfs leiden tot een plotselinge dood. Daarom 4 tips om je chihuahua koel te houden!

Gesponsord

Water
Water does the trick! Niet alleen om te drinken, maar ook om het lichaam van buiten af te koelen. Zet bijvoorbeeld een voetenbadje in de tuin. Dan kan je chihuahua erin en eruit lopen wanneer hij maar wil. Je kunt ook af en toe zijn buik nat maken. Liever niet de rug, want als hij daarna weer de zon inloopt is er kans dat het water begint te broeden onder het haar en dat zorgt juist weer voor extra verhitting. Zorg er overigens voor dat het water niet ijskoud is! Ook het drinkwater mag niet te koud zijn, want dat zorgt voor maagproblemen.

Leefstijl aanpassen
Je kan kleine dingen in je dagelijkse ritme aanpassen aan je hond bij warm weer. Het is belangrijk om niet midden op de dag met volle zon je hond uit te laten; het asfalt is veel warmer dan je denkt, waardoor blaarvorming op de loer ligt. Ook is het belangrijk om je hond te laten rusten en er niet constant mee te spelen, daar krijgen ze het alleen maar warmer van. Doe je normaliter boodschappen terwijl je hond in de auto wacht? Dat is bij warm weer uit den boze. Laat hem ook niet voor “slechts” twee minuten even in de auto, omdat je denkt dat je wel even snel heen iets kunt halen. Het lijkt zo logisch, maar mensen laten hun hond toch nog vaker dan je denkt achter in de auto bij warm weer.

Er bestaat nog geen goede wetgeving voor wanneer mensen toch honden in de auto achterlaten, maar vind je dat die er wel moet komen, teken dan deze petitie. Dat kan tot en met 18 september 2017.

Mand uit de zon
Je vergeet het snel.. Je gaat zelf de deur uit, maar de mand van de hond komt later op de dag in de volle zon te liggen. Bekijk dus hoe de zon je huis in schijnt en zorg ervoor dat de mand op een plek ligt die altijd schaduw heeft.

Koelmat of –halsband
Met een koelmat zorg je altijd dat je hond een plekje heeft waar het koeler is dan in de omgeving. De meeste matten werken door middel van een verkoelende gel. Andere matten, zoals deze kun je ook eerst in het water of in de vriezer leggen.

Heb jij nog slimme tips? Deel ze dan met ons!

VOLG ONS OOK OP SOCIAL MEDIA

Gesponsord