Ziekte van Lyme bij honden

ziekte van lyme - teek

O jee.. Tekentijd! Je zorgt ervoor dat je zelf dichte kleding en schoenen aanhebt als je door het gras loopt en geeft je hond een anti-teken middel. Je controleert jezelf en je chihuahua op teken iedere keer dat je terugkomt van een wandeling. Je hebt een tekentang in huis en verwijdert alle teken trouw. Maar soms gaat het toch fout.. Dan heeft zo’n teek je hond toch te pakken gekregen. Hoe herken je dan de ziekte van Lyme bij je hond?

Je chihuahua kan ziek worden van een tekenbeet wanneer de teek de borrelia bacterie bij zich draagt en zich aan je hond bindt voor 24 – 48 uur. Als je lyme wilt voorkomen is het dus belangrijk altijd je hond goed te controleren op teken. Als je een teek ontdekt, dan haal je hem meteen weg met een tekentang.

Ben je er te laat bij? Let dan op de volgende symptomen die kunnen wijzen op besmetting met de borrelia bacterie:
• niet eten
• loomheid
• koorts
• kreupel lopen
• vergrote lymfeklieren

Wanneer je deze symptomen bij je chihuahua bemerkt, ga dan naar de dierenarts voor verder onderzoek. Wel belangrijk om te weten is dat onderzoeken tegenstrijdige resultaten aan hebben getoond. Sommige onderzoeken wijzen uit dat honden niet gevoelig zijn voor de borrelia bacterie en dus geen lyme kunnen krijgen. Andere onderzoeken wijzen uit dat honden wel degelijk ziek kunnen worden. Tevens komt het voor dat honden positief testen voor de bacterie, terwijl er eigenlijk niets aan de hand is.

Een positieve test voor de ziekte van Lyme is dus omstreden. Het kan zijn dat er een andere oorzaak is voor de klachten. De dierenarts zal dit dus uit moeten zoeken.