“Met zeven hondjes naar het park is een uitdaging!”

chihuahua's

Bij Katinka thuis scharrelen vier chihuahua’s, twee pomeranian hondjes en een American Hairless Terriër rond. Met alle zeven hondjes op pad gaan, is nog wel eens een uitdaging, maar daar heeft Katinka een slimme oplossing voor bedacht!

Stel jullie eens voor…
Mijn naam is Katinka (52) en ik heb vier chihuahua’s in huis. Stacy (9) is een wildkleur, Stella (9) is black and tan, Balou (2) een blue fawn en Lievie (2) is een vol choco chihuahua. Ik fok zo nu en dan een nestje, dus momenteel ik heb nog twee pups die binnenkort mogen uitvliegen.

Wat doen jullie graag samen?
Wij gaan graag met z’n allen naar het park, lekker uitrazen. Ik ga met de fietskar, dat is een karretje die je achter je fiets kunt binden, maar je kunt er ook zo mee lopen. Het is nogal een klus om alles hondjes in het park te krijgen, want ik heb ook twee pomeranian hondjes en een American Hairless Terriër. Zeven hondenlijnen gaan nogal snel door elkaar en ik heb er één die bang is op straat. Dus ik laad alle zeven hondjes in het karretje en wandel naar het park. Daar laat ik ze weer uit de kar en mogen ze rennen, wat ze heerlijk vinden!

hondjes in fietskar

In het park zijn vaak ook kleine kinderen en dat vinden de jongste twee prachtig. De oudjes blijven veilig op afstand van die schreeuwende, rennende kinderen. Dan loop ik een paar rondjes of ga ik heerlijk in de zon zitten en laat de hondjes lekker spelen. Als ik zie dat ze het genoeg vinden, laad ik ze weer in de kar en gaan we terug naar huis. Daar liggen ze daarna uren uitgeteld te slapen.

Welk moment met je chihuahua staat je het meeste bij? (Denk aan een leuk, gek, verdrietig of juist heel happy moment!)
De mooie momenten die mij het meeste bij staan, zijn de prachtige bevallingen. Geweldig als er weer zo’n klein wezentje wordt geboren. Het is altijd weer spannend! Welke kleur zullen ze worden? Chihuahua’s zijn net toverballen, soms zijn ze blauw bij de geboorte, maar worden vervolgens rood of zilver en dan weer beige. Ook is het altijd de vraag hoeveel pups er zullen zijn. Reutjes of teefjes? Kan het zonder keizersnede of niet? Ik streef er altijd naar dat de bevalling op de gewone manier kan en dat gaat redelijk goed. 🙂 Ik zal bijvoorbeeld nooit met een teefje fokken als ik weet dat haar mama met een keizersnee moest, want ik ben ervan overtuigd ben dat het erfelijk is.

chihuahua met pups
chihuahua met pups

De verdrietige momenten zijn als je een hondje moet laten inslapen of overlijdt. Het naarste wat ik heb meegemaakt is dat ik een heel lief chitje van 10 maanden ben verloren. Ze was buiten in de tuin aan het spelen. Ik had toen ook een grote hond die lag te kluiven in de tuin. De chi kwam te dichtbij en kreeg een waarschuwing. Helaas op haar schedeltje, dus dat brak en 2,5 uur later moest ik haar laten inslapen. Ik heb de grote hond gehouden, totdat ze twee jaar later plotseling met Stella in haar bek liep. Mijn dochter en ik hebben de chihuahua ternauwernood kunnen redden. We hebben direct een goed tehuis gezocht voor de grote hond. Stella is nooit meer de oude geworden, maar gelukkig is ze er nog.

Wat is de slechtste eigenschap van jouw chihuahua’s?
Slechte eigenschappen van een chihuahua vind ik de grootheidswaanzin en het blaffen. Nu heb ik het blaffen gelukkig aardig onder controle. Als je binnenkomt, dan maken ze een hoop herrie, maar normaal valt het reuze mee. Als ik met die chihuahua’s ga wandelen en er komt een andere hond dan blaffen ze wel flink, ook al is het een grote hond. Dat vind ik wel eng, dus dan roep ik ze meestal bij me en gaan we weg.

chihuahua in slaapzak
chihuahua in mand

Hebben je chihuahua’s een favoriet speeltje?
Spelen doen ze erg verschillend. Stella houdt van tennisballen gooien en terugbrengen. Stacy vindt het heerlijk om met mij te rossen en met mijn handen te spelen. Balou en Lievie spelen graag met lappen stof of een knuffel. Daarmee gaan we dan touwtje trekken.

Wat is jouw gouden tip voor andere chihuahuabaasjes?
De gouden tip die ik moet geven is de volgende: ga met je chihuahua ook op puppycursus! Zo voorkom je dat je een blaffend en bijtend terrorhondje krijgt. Veel mensen voeden chihuahua’s niet op. Dat ontaardt vaak in een grommende Kremlin op de bank of bij de voerbak. Of ze doen lelijk wanneer het hen uitkomt. Mensen vergeten dat een chihuahua – hoe klein ook – nog steeds een hond is. Ik leer ze geen ‘af’, ‘foei’ en ‘zit’, maar sociaal zijn en niet te vaak blaffen is voor mij wel belangrijk. Ook moeten alle beesten met elkaar door één deur kunnen. Bij mij loopt alles (konijnen, katten en honden) door elkaar en dat gaat prima.