Woef op de werkvloer – hallo kantoorhond!

Kantoorhond

Hoe leuk is dat – gezellig je hond mee naar je werk kunnen nemen! In de VS al lang niet meer ongebruikelijk, met grote bedrijven als Amazon, Google, Mars en Ben & Jerry’s waar viervoeters graaggeziene collega’s zijn. Maar ook in Nederland mag de hond steeds vaker mee naar kantoor, bijvoorbeeld achter de schermen van Poppodium Ekko in Utrecht en VondelCS in Amsterdam. Hiervoor zijn ook goede redenen, want zowel hond, werknemers als het bedrijf hebben baat bij deze aaibare collega’s. Daarom geven we aan het eind van dit artikel ook een paar praktische tips hoe je dit zelf kunt aanpakken.

In Amerika
Bij Amazon zijn ze echt dol op honden, al sinds de oprichting toen een van de eerste werknemers de hond regelmatig meenam. Inmiddels zijn er zo’n 3.000 honden geregistreerd door hun baasjes die op het hoofdkantoor in Seattle werken, en is de receptie standaard uitgerust met hondensnoepjes. Honden zijn ook regelmatig onderdeel van bedrijfsactiviteiten, zoals bijvoorbeeld een verkleedwedstrijd voor Halloween. En op deze site kan je een aantal van hen met naam en ras leren kennen.

Google heeft zijn status als “dog company” begin 2016 zelfs officieel gemaakt door dit in de algemene gedragscode van het bedrijf op te nemen. Honden mogen mee naar kantoor, en ook regelmatige bezoekers mogen voor hun hond een registratiepasje aanvragen. Er is een interne groep van hondenliefhebbers, die zich “Dooglers” noemen en op de Google campus bevindt zich een hondencafé waar honden en baasjes elkaar kunnen treffen.

Ben & Jerry’s is nog een bekend voorbeeld van een bedrijf waar honden onderdeel van de bedrijfscultuur zijn. Uiteraard niet in de productiefaciliteiten waar het ijs wordt gemaakt, maar wel op kantoor. Zo zien we hier bijvoorbeeld Frenchie Spock hard aan het werk! Zijn collega-honden hebben ook een profiel op de Ben & Jerry’s site.

Spock - kantoorhond

In Nederland
Bij ons wordt de kantoorhond helaas nog niet zo omarmd door het bedrijfsleven, en we hebben dan ook geen hele bekende bedrijven kunnen vinden waar onze viervoeters van harte welkom zijn. Of ze praten er niet over, dat kan ook natuurlijk! Wel vonden we een paar leuke voorbeelden van kleinere organisaties, waar tussen het werken door even ruimte is voor een gezellige knuffel of een wandeling met de kantoorhond. Zoals bij VondelCS in Amsterdam, bij Poppodium Ekko in Utrecht, of bij advocatenkantoor Hartmans, waar de Dalmatiërs zelfs een mooie plek op de team-pagina hebben gekregen.

Goede redenen voor een kantoorhond
Een hond op de werkvloer is niet alleen leuk en gezellig, maar kan ook echt een bijdrage leveren.  Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat honden een positief effect op het succes van een bedrijf hebben. Dit hangt voornamelijk samen met de volgende factoren:

• Goed tegen de stress
Honden verminderen het stressniveau bij werknemers, zo ontdekte professor Randolph Barker (van de Virginia Commonwealth University).  Dit komt waarschijnlijk doordat mensen het als “gelukshormoon” bekende oxytocine aanmaken in hun omgang met honden.

• Minder ziekteverzuim
Honden dragen bij aan een fijne werkomgeving, en zorgen ervoor dat werknemers zich meer bewegen. Tussendoor even met de hond spelen, en het uitlaten in de middagpauze (met een groepje collega’s) zijn gezonde onderbrekingen van de vaak zittende werkdag. Dit draagt bij aan de algemene gezondheid, waardoor er minder ziekmeldingen zijn.

• Meer en beter onderling contact tussen werknemers
De hond is een roedeldier en verbindt graag. Hij kan bijna worden gezien als een soort koppelaar. Collega’s knopen makkelijk even een praatje aan, met de hond als aanleiding, waarna er ook makkelijker over werkthema’s kan worden gesproken.

• Meer loyaliteit
Het mee naar kantoor mogen nemen van je trouwe viervoeter is voor veel hondenbaasjes een buitengewoon groot voordeel. Met zo’n secundaire arbeidsvoorwaarde is de motivatie en betrokkenheid bij het bedrijf groot, waardoor ook de loyaliteit toeneemt.

• Goed voor het bedrijfsimage
Werkgevers die honden op kantoor welkom heten, laten zien dat ze een moderne bedrijfscultuur hebben met ruimte voor flexibiliteit en persoonlijkheid. Als ze dit ook nog op de juiste manier communiceren in bijvoorbeeld vacatures en via de eigen sociale media, dan kan dit echt een pluspunt voor het bedrijf zijn.

Tips voor de praktijk
Met bovengenoemde argumenten en positieve voorbeelden van andere bedrijven staan jij en je hond ook te trappelen om samen naar kantoor te gaan? Maar hoe pak je dat nu concreet aan?

Om te beginnen bestaat er geen wet of regel, waardoor je recht hebt om je hond mee naar je werk te mogen nemen. Tenzij je bij Google in de VS gaat werken natuurlijk! Maar de meeste bedrijven zullen hierover niets hebben gezegd. Uiteraard zijn er ook veel bedrijven waar het zowel voor de honden zelf, als voor de bedrijfsvoering, niet gewenst is om deze op de werkvloer te hebben – denk aan faciliteiten met zware machines of waar voeding

wordt geproduceerd. Hier moet je natuurlijk rekening mee houden. De meeste honden vinden we dan ook op de kantoorvloer.

Waar je ook rekening mee moet houden zijn je collega’s. Voordat je je hond gaat meenemen, raden wij dan ook aan om niet alleen toestemming te krijgen van je leidinggevende, maar ook van de collega’s waarmee je een ruimte of verdieping deelt. Belangrijk is om mensen, die angst hebben voor honden, of die een hondenhaarallergie hebben, serieus te nemen. Mochten zij het totaal niet zien zitten, dan houdt het natuurlijk op. Maar wellicht kun je in onderling overleg een proefdag hebben, en daarna bespreken of en hoe dit herhaald zou kunnen worden. Ook als iedereen wel direct enthousiast over het idee is, raden wij een proefperiode aan.

Duidelijke afspraken zijn in ieder geval belangrijk. Zijn er meerdere werknemers die graag hun hond mee zouden willen nemen, dan moet duidelijk zijn hoeveel honden er maximaal op een dag aanwezig mogen zijn. Verder moeten de honden natuurlijk goed gesocialiseerd zijn, gezond en schoon zijn (niet stinken), en de benodigde inentingen hebben gehad. Een hond die ’s ochtends nog even in de sloot heeft gezwommen om daarna lekker op kantoor op te drogen, valt daar dus niet onder.

Handig is ook om een duidelijke plek voor de hond te hebben, bijvoorbeeld onder of naast het bureau. Kies bij voorkeur een plek waar de hond goed tot rust kan komen en die niet te koud, te warm of te tochtig is. Verder moet de hond zelf bij eten en drinken kunnen – zonder dat collega’s over de dekentjes, hondenkussens en bakjes moeten stappen.

Kantoortrend hond
Tijdens het voorbereiden van dit artikel zagen we dat kantoorhonden (en dieren op kantoor in het algemeen) tot kantoortrend voor 2017 zijn bestempeld – dus dat zijn goede berichten voor wie nu gewapend met al deze kennis langs zijn of haar werkgever wil gaan om ook toestemming te vragen de hond mee naar kantoor te mogen nemen. Neem je jouw hond al regelmatig mee naar kantoor? We horen graag je ervaringen via onze Facebook-pagina!