Winderigheid bij chihuahua’s

winderigheid - chihuahua

Windjes, windjes… Sommige honden kunnen er wat van. Als je hond veel scheetjes laat, word je daar als baasje niet erg vrolijk van. Waarom laat je hond scheetjes? Hoe kun je het behandelen? En hoe kun je het voorkomen?

Winderigheid wordt ook wel flatulentie genoemd. Het ontstaat wanneer gas zich ophoopt in de darmen. Dit gas ontstaat wanneer de darmbacteriën het voedsel dat je hond gegeten heeft aan het verwerken is.

Oorzaken

Als je hond af en toe een windje laat is dat geen probleem. Echte winderigheid bij honden komt in de vorm van stinkende scheten en zijn vaak aanhoudend. Deze winderigheid kan diverse oorzaken hebben.

Allergie
Je hond kan gevoelig zijn voor een bepaald type voedsel, waardoor winderigheid ontstaat. Veel honden zijn bijvoorbeeld allergisch voor rundereiwit, kippenvlees of zuivel. Het darmgestel van je hond raakt dan van streek met als gevolg een borrelende buik, winderigheid en soms ook diarree.

Gezondheid
Winderigheid kan ook komen door een geïrriteerd of ontstoken darmgestel. Dit gaat vaak samen met diarree. Houden deze klachten langer dan 24 uur aan? Dan raden wij aan om je hond te laten onderzoeken door een dierenarts.

Leeftijd
Oudere honden hebben meer last van winderigheid dan jonge honden. Dit kan dan dan bijvoorbeeld komen door bijwerkingen van medicatie die zij krijgen.

Schrokken met eten
Sommige honden schrokken hun voedsel naar binnen. Op deze manier krijgen honden veel luchtbellen binnen die door de slokdarm naar de maag, darmen en vervolgens eindigen in windjes.

Voedsel
Over het algemeen is voedsel geschikt om verteerd te worden in de darmen, maar er zijn altijd uitzonderingen. Denk hierbij aan brokken met veel zetmeel of graan. Deze breken minder makkelijk af en zorgen voor gasophopingen.

Behandelen

Langdurige winderigheid kun je bij aanpakken door te kijken naar het dieet van de hond en deze waar nodig aan te passen.  Ga de volgende vragen eens na:

• Krijgt mijn hond makkelijk te verteren voedsel?
• Bevat het voedsel belangrijke mineralen en vitaminen?
• Zit er veel zetmeel of granen in het voedsel?
• Is mijn hond allergisch voor bepaald voedsel?
• Schrokt mijn hond tijdens het eten?
• Heeft mijn hond nog andere klachten?

Experimenteer eens met ander voedsel. Soms kan deze kleine verandering al een groot verschil maken. Probeer het nieuwe dieet dan minimaal twee weken uit voordat je conclusies trekt. Je hond moet namelijk wennen aan nieuwe voeding. Worden de klachten heftiger? Ga dan terug naar de oude voeding.

Heeft je hond ook andere klachten of allergieën? Vraag dan advies aan de dierenarts.

Voorkomen

Geen hond is hetzelfde en bij elke hond is dan ook een andere aanpak nodig. Om winderigheid te voorkomen kun je de volgende vijf punten letten:

1. Voorkom schrokken
Schrokt je hond tijdens het eten? Geef hem dan kleinere porties en meerdere maaltijden op een dag. Meet de hoeveelheid af, zodat je hond niet extreem veel voedsel krijgt.

2. Geef altijd hondenvoer
Voedsel voor mensen is niet altijd geschikt voor honden. Het kan tot ernstige reacties lijden met grote gevolgen. Geef je hond daarom altijd hondenvoer, zo voorkom je extreme reacties.

3. Let op allergische reacties
Honden zijn gevoelig voor rundereiwit, kippenvlees of zuivel. De eerste twee zitten in heel veel honden producten dus pas op dat je hond niet te veel binnen krijgt.

4. Kies als basis vlees
Geef je hond producten die in basis bestaan uit vlees. Niet vleesvervangers of andere vleesachtige producten met dierlijke bijproducten.

5. Voedingsvullers
Voedingsvullers zijn mais, maismeel of granen. Deze worden veelvuldig toegevoegd aan brokken, maar kunnen gasophopingen en winderigheid bevorderen. Je hond heeft niets aan deze voeding.

Voer je hond hoogwaardige en goede producten. Zo zijn de windjes straks verleden tijd!