Waarom mag een pup niet vroegtijdig het nest verlaten?

header nest puppy's

Een puppy te vroeg weghalen uit zijn nestje is niet goed voor de puppy en is zelfs wettelijk verboden. Het kan leiden tot onder anderen gedragsproblemen en dat is niet leuk voor hond en baasje. 

Illegaal
Het vroegtijdig weghalen van een puppy uit zijn nestje is wettelijk verboden. De wettelijke leeftijd dat een pup naar zijn nieuwe eigenaar mag is 7 weken. Het is daarom ook niet aan te raden om een pup jonger dan 7 weken weg te halen uit zijn nestje. Het beste zou zijn vanaf 8 weken en het liefst ouder. Een puppy ondervindt dan de minste negatieve effecten. Een pup moet bij het verlaten van het nest bij wet ook voorzien zijn van een chip, een paspoort en tevens zijn ontwormd en ingeënt. Op de website van het  NVWA lees je alles wat door de Overheid bepaald is bij wet bij de aanschaf van een puppy.

Problemen
Het vroegtijdig verlaten van een nestje kan in een later stadium bij de ontwikkeling van de hond voor gedragsproblemen zorgen. Een onderzoek uitgevoerd door dierenartsen L. Pierantoni, M. Albertini en F. Pirrone toonde aan dat honden die vroegtijdig, tussen 30 en 40 dagen, uit het nestje werden gehaald diverse gedragsproblemen ontwikkelden. De gedragsproblemen lopen uiteen van voedselagressie, aandacht zoeken, vernielzucht tot overmatig blaffen en nog veel meer.

Deze negatieve effecten zijn de moeite waard om in gedachten te houden bij het kopen van een puppy. Broodfokkers houden zich vaak niet aan deze regels, met alle gevolgen van dien. Bij de aanschaf van een puppy is het dus onder anderen belangrijk om te checken of de fokker zich aan de wettelijke regels houd.

Socialiseren
Puppy’s doorlopen diverse ontwikkelingsstadia wanneer ze opgroeien. Deze fasen zijn zeer belangrijk voor het welzijn van de pup. Met name de socialisatiefase. Als een pup tussen de 3-5 weken oud is, ontwikkelt hij sociaal gedrag. Zo leren ze hun bijtgedrag te remmen op hun nestgenoten en moeder. Ze leren onderdanig te zijn aan hun moeder en om te gaan met de andere puppy’s. Verwijdering uit het nest in dit stadium, zorgt voor socialisatieproblemen in een later stadium.

Tot en met week 7 is ook het zenuwstelsel in aanmaak. Het proces wat dan plaats vindt, zorgt ervoor dat de impulsen die binnenkomen worden verwerkt tot duidelijke informatie. Mylline is een stof die helpt bij de snelheid van de overdracht. Het zorgt er voor dat de informatie niet overspringt naar de verkeerde delen van het zenuwstelsel.

Als een pup 8 á 8,5 week oud is dan krijgt hij controle over zijn blaas. De pup ontwikkelt dan zijn voorkeur waar hij wil plassen of poepen. Vanaf dit moment zou een hond naar zijn nieuwe baasje kunnen.

Welzijn
Misschien wel de belangrijkste reden dat een puppy niet vroegtijdig weggehaald mag worden uit het nest, is het welzijn van de dieren. Controleer goed waar je een puppy koopt! Kies voor een erkende fokker en let op de volgende punten:
• Koop nooit een pup die je gelijk mag meenemen
• Koop nooit een pup in een winkel of op een markt
• Koop nooit een pup bij iemand die meerdere rassen verkoopt
• Gebruik je verstand en koop pas als je zeker weet dat alles goed zit