Vind in 5 stappen de beste hondenschool

Hondenschool

Om je pup goed op te voeden ga je samen op cursus bij een hondenschool. Maar hoe vind je de beste hondenschool? Wij delen 5 handige stappen waarmee jij de beste hondenschool kunt vinden.

Vanaf 8 á 9 weken mag je samen met je hondje op puppycursus. Deze puppycursus wordt gegeven op een hondenschool die daarin is gespecialiseerd. Toch is het niet zo makkelijk om de beste hondenschool te vinden. Op basis van een hele professionele website hoeft de cursus nog helemaal niet zo fantastisch te zijn.  Om jou op weg te helpen, delen wij 5 tips waarmee jij de beste hondenschool vindt.

Stap 1: Een positieve trainingsmethode

Een goede hondenschool werkt met positieve trainingsmethoden. Deze methoden zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hoe honden het best kunnen leren. Het bekendste principe is het “belonen van goed gedrag”. Doet je hond iets wat goed is dan krijgt hij een snoep- of spel beloning. Bij deze hondenscholen wordt er gewerkt met een passende halsband voor je hond en er wordt niet gewerkt met corrigerende middelen. De instructeurs leggen je uit hoe je ongewenst gedrag kunt voorkomen.

Stap 2: Ga zelf kijken bij de hondenschool

De beste manier om kennis te maken is door langs te gaan bij de hondenschool. Praat met de instructeurs en de cursisten die daar les krijgen. Wat hoor, zie en voel je? Is het een prettige sfeer? Mag het gezin meekomen naar de training? Geeft de instructeur duidelijke uitleg? Zien de honden er ontspannen uit? Of zijn er stress-signalen te zien, zoals gapen, krabben, bijten of luid blaffen?

Al deze vragen geven je inzicht over hoe het er op de hondenschool aan toe gaat.

Stap 3: Professionele opgeleide instructeurs

De beste hondenscholen werken met instructeurs die een goede opleiding hebben gedaan. Bekende opleidingen zijn:

• O&O
• Dogvision
• Martin Gaus Academie
• De Bolster Academy
• Kynocademy
• HARC

Daarnaast zijn diverse hondenscholen ook ingeschreven bij de Raad van Beheer of de SPPD.

Stap 4: Kies voor een cursus in kleine groepjes

Houd er rekening mee dat de cursus groepjes niet te groot zijn. Een instructeur kan maximaal 6 pups en hun begeleiders in de gaten houden. Zijn de groepen groter, dan is je puppy snel afgeleid en dat moet niet nodig zijn.

Stap 5: De mogelijkheid tot een vervolgcursus

Na 8 weken zit de puppycursus er weer op en ben je waarschijnlijk zeer enthousiast geworden over de samenwerking met je hondje. Een leuk idee is om een vervolgcursus te volgen. Kijk voordat je op puppycursus gaat of jouw hondenschool ook vervolgcursussen aanbiedt. Zo ja, dan kun je direct doorstromen zonder dat je opnieuw op zoek moet naar een hondenschool.