Veilig de nagels van je chihuahua knippen

nagels knippen

Het kan een spannend klusje zijn: de nagels van je chihuahua knippen. Misschien ben je bang om je hond pijn te doen of is je hond zelf zenuwachtig en onrustig. Maar die angst is nergens voor nodig. Met deze tips lukt het jullie ook!

Lagen

Allereerst is het goed om te weten waarom je de nagels van je chihuahua moet knippen. Je hond kan last hebben van te lange nagels en dit is slecht voor zijn houding en gewrichten. De nagel van een hond is opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenste laag is het harde, beschermende gedeelte. Daaronder zit een zachte laag, ook wel levend vlees genoemd. In deze laag zitten bloedvaten en zenuwen, waardoor het gevoelig is.

Het levend vlees begint bij de aanzet van de nagel en loopt ongeveer tot de kromming van de nagel. Het spreekt voor zich dat je niet in het levend vlees wil knippen, want dit zal je hond pijn doen. Daarom is het goed om eerst te kijken de zachte laag precies ophoudt. Bij honden met lichte nagels kun je dit eenvoudig zien, doordat de kleur anders is. Maar heeft jouw hond zwarte nagels? Dan is het een kwestie van goed aanvoelen.

Wennen

De volgende stap is om je chihuahua en jezelf te laten wennen aan het idee van nagels knippen. Begin met het oefenen van de poten vasthouden. Pak iedere dag de poot van je hond stevig vast en raak zijn nagels aan. Geef hem hierna een beloning. Zo zal je hond zich op zijn gemak gaan voelen. Merk je dat je hond zijn poot niet meer terugtrekt? Dan is het tijd voor het echte werk!

Knippen

Zoek een rustige plek en zorg voor voldoende licht, dan zie je goed wat je doet. Laat je chihuahua rustig liggen of zitten en pak zijn poot stevig vast. Knip eerst alleen een klein tipje van de nagel af, zeker wanneer de nagel zwart zijn. Gaat dit goed, dan kun je nog een klein stukje afknippen. Zo werk je langzaam naar het levend vlees toe. Wanneer je een huidkleurige ovaal ziet, dan kom je dichtbij de zachte kern. Stop met knippen en ga door naar de volgende nagel. Eventueel kun je met een vijl de ruwe uiteinden glad maken.

Neem de tijd en geef je hond tussendoor een beloning. Zo zal het goed verlopen!