Snuffel, snuffel, snuffeltijd!

Snuffel snuffeltijd

Honden beleven de wereld heel anders dan wij! Wij luisteren en kijken om de wereld te ervaren, maar een hond daarentegen leert de wereld kennen door geur(en). Het is dan ook niet gek dat je hond 100.000 keer beter kan ruiken dan jij. Dat je hond zoveel wil snuffelen heeft dus een reden.

Even je hond uitlaten duurt soms veel langer dan gepland, tot grote frustratie van menig hondenbaasje. Je hond snuffelt hier en dan weer daar. Voordat je het weet trek jij je hond weg van zijn snuffelplek om sneller thuis te zijn. Toch is het wegtrekken van je hond van zijn snuffelplek niet zo verstandig! De snuffeltijd is belangrijk voor de ontwikkeling.

Focussen

Als een hond regelmatig wordt weggetrokken bij zijn snuffelplek heeft hij beperkte tijd om de informatie te onderzoeken. Om deze informatie toch door te krijgen, gaat je hond zich focussen op zijn zicht. Het verleggen van de focus van de neus naar de ogen is nadelig voor je hond. Communicatie tussen honden gaat via geur en lichaamstaal. Als je hond zich focust op zijn ogen schat hij de situatie vaak als bedreigend in, terwijl als hij zich meer had gefocust op de geur hij had ge,roken dat de hond helemaal niet bedreigend is.

Onrustig gedrag

Geef je hond tijd om te snuffelen. Door veel te snuffelen, verhoog je het concentratieniveau van je hond en kan hij zijn omgeving verkennen. Door veel te trekken aan de lijn en je hond bij zijn snuffelplek weg te halen beperk je deze concentratie. Je hond kan dan gehaast en gestrest gedrag gaan vertonen. Door vaak je hond weg te trekken van zijn snuffelplek weet hij dat het verboden is om te snuffelen en verandert zijn gedrag.

Snuffeltijd als uitdaging

Zorg er tijdens een wandeling voor dat je hond genoeg momenten heeft om te snuffelen en de tijd heeft om deze geuren te onderzoeken. Loop langs een aantal bomen, een parkje of andere natuurrijke gebieden. Zo werk je aan een mentale uitdaging, maar ook aan de verbinding tussen jou en je hond. Als je hond genoeg snuffeltijd krijgt tijdens een wandeling is hij rustiger en komt hij voldaan thuis. Op deze manier voorkom je vaak ook probleemgedrag, zoals onnodig blaffen en sloopgedrag.

Geef jij je hond niet altijd genoeg snuffeltijd? Maar heb je ook geen mogelijkheid om dit te verbeteren? Dan is er altijd nog de snuffelmat, hiermee kun je jouw hond lekker laten snuffelen naar bijvoorbeeld een snack.