Schone hondenoortjes

schone hondenoortjes

Wij houden van onze honden en willen ze de beste zorg geven. Als kind werden wij gewaarschuwd dat we ons goed “achter de oren moesten wassen”, maar hoe zit dat met honden? Hoe vaak moeten hun oren schoongemaakt worden?

De oren van je hond schoonmaken is niet altijd een leuk klusje, want niet elke hond ondergaat dit zonder verzet. Toch is het belangrijk dat je de oren van je hond regelmatig controleert en reinigt.

Oorontsteking

Oorontsteking komt veelvuldig voor bij honden. Een oorontsteking ontstaat wanneer vuil en vocht zich ophopen op de huid van het oor. Deze huid is heel teer, waardoor het een ideale broedplaats is voor bacteriën en schimmels. Als de huid gaat schilferen, kunnen micro-organismen binnendringen en het immuunsysteem aantasten. Dit kan leiden tot irritatie en uiteindelijk oorontsteking.

Schoonmaken

Om oorontsteking te voorkomen, is het schoonmaken van de oren een must. Maar het schoonmaken is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel honden vinden het niet leuk en verzetten zich hevig. Het is natuurlijk ook een vreemd en onprettig gevoel. Leer je hond daarom van jongs af aan dat hij overal aangeraakt wordt. Zijn oren, ogen, bek, staart en poten; hij moet aan alles wennen. Wanneer je hond gewend is geraakt aan de aanrakingen, kun je beginnen met het optillen van de oren. Raak de binnenkant van de oren voorzichtig aan. Blijft je hond rustig? Dan kun je starten met schoonmaken.

Reinig de oren van je hond met een wattenschijfje met afgekoeld, gekookt water. Door het koken is het water steriel en voorkom je infecties. Ga vervolgens voorzichtig langs de buitenste oorschelp om het vuil te verwijderen, zonder dat je de huid beschadigt. Zit het vuil erg vast? Week het plekje dan een paar minuten met een watje doordrenkt in het afgekoelde water.

Naast afgekoeld, gekookt water zijn er ook verschillende reinigingsproducten op de markt. Deze producten drogen de huid niet uit en laten geen laagje achter op het oor. Kies bijvoorbeeld voor de Sire Clean Ear.

Het schoonmaken van de oren dient om de week te gebeuren. Niet elke hond heeft iedere week viezigheid in de oren, maar een controle kan nooit kwaad.

Let op!

Gebruik bij het schoonmaken van de oren nooit wattenstaafjes of wees hier heel voorzichtig mee! Ga met het wattenstaafje of -schijfje ook nooit de gehoorgang in, want dit kan blijvende schade aanrichten.