Overmatig likken

overmatig likken

Likt jouw hond zichzelf regelmatig? Net zolang totdat er wondjes ontstaan? Overmatig likken kan verschillende oorzaken hebben. Probeer de oorzaak te achterhalen voordat deze wondjes leiden tot infecties en ziekten.

Verveling

Een gebrek aan entertainment en activiteiten voor je hond, kunnen oorzaken zijn van verveling. Honden uiten dit door zichzelf te likken aan hun poten of andere lichaamsdelen. Herken de verveling vroegtijdig! Loopt je hond voortdurend achter je aan? Gaat hij zitten waar jij zit of begint hij zichzelf spontaan te likken? Dan is het overduidelijk en wil je hond aandacht. Maak tijd voor hem en ga eens een keer extra wandelen, doe een spelletje of geef hem een knuffel. Aandacht doet wonderen.

Allergie

Een veelvoorkomende oorzaak van overmatig likken is een allergie. Om erachter te komen of je hond last heeft van een allergie, moet je de dierenarts raadplegen. De dierenarts kan dan een test uitvoeren om de allergie te bepalen en je hond voorzien van het juiste geneesmiddel.

Heilzaam

Een veelgehoorde opmerking is: “De likken van je hond hebben een heilzame werking.” Deze bewering is gedeeltelijk waar. Als een teefje bevalt, zal zij bijvoorbeeld haar pups schoonlikken om al het vuil te verwijderen. Deze vorm van likken bevordert de ademhaling en de stoelgang van de pup, en heeft dus een positief effect.

Wondjes

De meeste honden likken zichzelf tot er wondjes ontstaan op hun lichaam. Deze wondjes kunnen snel geïnfecteerd raken door bacteriën. Als de infectie aanwezig is, verspreid die zichzelf snel door het hele lichaam. Hierdoor kunnen er ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. Wees je bewust van de infecties en stop het likken vroegtijdig!