Overgewicht bij chihuahua’s. Hoe voorkom je dat?

overgewicht

Wat maakt een chihuahua dik? De meest voor de hand liggend antwoord is dat hij teveel calorieën binnenkrijgt en niet genoeg beweegt.  

In Nederland blijkt wel 50% van de chihuahua’s te dik! Hoe weet je nou of jouw hond ook te dik is? Check daarom vooral op de volgende dingen:

• De taille is niet meer zichtbaar
Je kunt de ribben niet goed meer voelen
Je chihuahua waggelt als hij loopt
Hij is futloos en heeft weinig energie
Hij is kortademig

Voor de meeste chihuahua’s die last hebben van obesitas is de nummer één oorzaak een combinatie van continue toegang tot voedsel, verveling en niet genoeg beweging. Maar belangrijk om te weten is dat net als mensen chihuahua’s ook psychologische of levensstijlklachten kunnen hebben.

Chihuahua’s van elk ras kunnen last krijgen van overgewicht maar onderzoek toont aan dat sommige hondenrassen er gevoeliger voor zijn dan anderen. Net als mensen is het dragen van extra gewicht een last voor het lichaam en maakt het kwetsbaar voor ziektes. Overgewicht bij chihuahua’s is een serieus probleem en verdient de aandacht van elke hondenbezitter.

Wat is het risico van overgewicht bij chihuahua’s?

• De chihuahua is sneller moe omdat vet drukt op de luchtwegen. Door minder beweging en een slechtere conditie levert dit gevaar op voor longen en hart.
Suikerziekte kan het gevolg zijn  van overgewicht.
Meer risico op obstipatie en winderigheid.
• Door leververvetting kan de lever worden aangetast.
• Overgewicht kan artrose veroorzaken.
• Als de chihuahua onder narcose moet, brengt dit een groter risico met zich mee.
• Bij warm weer is er grotere kans op oververhitting.
• Vachtproblemen zoals schiferigheid en doffe vacht kunnen het gevolg zijn van overgewicht.
• Verkorting van de levensverwachting.

Als baasje heb jij de meeste invloed op het gewicht van de chihuahua. Want wie is er nu verantwoordelijk voor dat er op elk moment op de dag een goed gevulde hondenbak is of dat de wandelingen kort zijn? Dat betekent dat jij degene bent die het ook op kan lossen!

Als jouw hond te dik is, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Hij kan uitsluiten of er geen andere oorzaken zijn zoals bijvoorbeeld suikerziekte of problemen met de schildklier. Als er verder geen andere lichamelijke oorzaken te vinden zijn, is het verstandig om meer met je chihuahua te bewegen en op te letten wat hij eet. Probeer tussendoortjes te beperken en bekijk nog een keer de hoeveelheid eten die je geeft. Bepaal samen met de dierenarts wat de juiste voeding is en welke hoeveelheid en laat je chihuahua regelmatig controleren tijdens het afvalproces.