Onze chihuahua’s gaan overal mee naartoe

Kimmy (30) heeft drie vrolijke chihuahua’s die ze het liefst overal mee naartoe neemt. Naar het strand of het bos, maar ook mee naar de dierentuin. Ze zijn veel te leuk om thuis te laten.

Stel jullie eens voor..
Ik ben Kimmy en ik heb drie chihuahua’s. Een reu, Diego (7), met een bruine vacht. En twee teefjes: Diva (2) met een witte vacht en Bibi (1) met een zwarte vacht. Alle drie zijn ze kortharig. Chihuahua Bibi is de dochter van Diego.

Wat is de reden dat jij gekozen hebt voor chihuahua’s?
Ik wilde een klein hondje wat makkelijk mee te nemen is.. Eenmaal ingelezen op de karaktereigenschappen paste de chihuahua erg goed bij mij. Daarnaast vind ik ze ook heel mooi!

Gaan je chihuahua’s met jou mee op vakantie?
Als ik op vakantie ga wel, maar eigenlijk komen heel veel andere chihuahua’s bij ons op vakantie. In de vakanties hebben wij namelijk altijd heel veel vriendjes en vriendinnetjes van onze chihuahua’s over de vloer. Wij beleven dan de leukste dingen!

Wat doen jullie graag samen?
Ze gaan waar mogelijk zo veel mogelijk mee. Wij gaan veel naar het strand, bos en de heide, maar ook naar familie gaan zijn ze gezellig mee. Vandaag zijn ze zelfs mee geweest naar de dierentuin. Wij gaan ook weleens naar de chihuahuadagen en ik doe dan samen met Diva mee met races. Diva is echt een waar racemonster.

Diva
Diva en diego

Hebben je chihuahua’s wel eens een gedragstraining of workshop gedaan?
Ik ben met Diego (de oudste) op puppycurcus geweest. Ik heb hier veel baat bij gehad. De andere twee zijn goed opgevoed en erg sociaal. Bij deze twee ging het een stuk makkelijker omdat ze alles overnamen van de oudste. Diego was een goed voorbeeld!

Hoe denken jij en je chihuahua’s over hondenkleding?
Wij staan daar positief tegenover. Zeker bij kortharigen vind ik het nodig. Ze hebben bijna geen ondervacht. Ik zeg altijd: “Paarden van 600 kilo hebben ook een deken om zich heen in de winter, maar daar hoor je niemand over!” Over een hondje van 2 kilo wordt vaak een discussie gemaakt en dat vind ik erg jammer. Dat ze een vacht hebben wil niet zeggen dat ze het niet koud kunnen hebben!

Ik vind jurkjes erg overdreven. Een keer voor een foto of speciale gelegenheid kan ik begrijpen, maar verder denk ik niet dat je de honden daarmee een plezier doet. Conclusie: laat mensen zich liever druk maken over verwaarlozing of mishandeling van dieren in plaats van over wel of geen jas aantrekken.

Wat zijn jouw ervaringen met de dierenarts?
Onze ervaring is goed.. Diego is geopereerd aan zijn knie en zijn melktandjes moesten worden verwijderen. Diva en Bibi zijn gesteriliseerd. Een narcose blijft een risico en vind ik eng, want twee weken geleden is hun vriendje Bram (oppas chihuahua) helaas overleden aan de operatie voor een castratie.

Diego-Diva-Bibi

Hebben je chihuahua’s andere dierenvrienden?
Ja, heel veel voornamelijk veel chihuahua’s. Ongelofelijk maar waar, ze hebben meer vrienden dan ik!

Welk moment met je chihuahua’s staat je het meeste bij?
Dat Diego vader werd bij de geboorte van onze Bibi was een bijzonder en uniek moment.

Wat is zijn hun slechtste eigenschappen?
Diego heeft een hekel aan kids. Hij kan daardoor erg fel reageren. Ik houd hem dan graag uit de buurt. Diva is behoorlijk eigenwijs, maar bij Bibi kan ik niet echt iets bedenken.

Als je thuiskomt dan….
Gilt Diva heel hard. Het is net alsof ik jaren weg ben geweest. De anderen kwispelen met hun staart en zijn ook vrolijk.

Hebben je chihuahua’s een favoriet speeltje?
Ja, Diva heeft een knuffelbotje dat piept en Bibi een knuffelhondje. Diego heeft daarentegen niet echt een favoriet speeltje. Heel af en toe speelt hij met een bal.

Wat is jouw gouden tip voor andere chihuahua-baasjes?
Een chihuahua is een hond, dus behandel hem ook als een hond! Niet laten keffen naar alles wat hij of zij tegen komt. Wees het “probleem” voor dat maakt het voor jezelf en omgeving een stuk fijner.