Onderzoek staartafwijkingen bij de hond

onderzoek staart

In Nederland zijn er veel honden die een staartafwijking hebben. Mariska Hoecks, student Veterinair Natuurgeneeskunde therapeut, doet voor haar eindscriptie onderzoek naar dit probleem.

Mariska heeft zelf twee prachtige Cane Corso’s, waarvan één met een dubbele knik in zijn staart geboren is. Toen hij met 8 weken bij haar kwam wonen werd het al snel duidelijk dat Ferro een “winderig” type is. Om dit te verminderen probeerde zij speciale brokken, maar toen hij na een jaar ook kreupel ging lopen en ernstig HD bleek te hebben gingen de alarmbellen af bij Mariska. Zouden de winderigheid, kreupel lopen en HD te maken kunnen hebben met de knik in zijn staart?

Een jaar later kwam frenchie Diesel in het gezin en ook hij was toebedeeld met een klein wokkelstaart. En ja hoor, ook hij had een gevoelig darmgestel en kreeg ernstige rugproblemen in de lumbosacrale wervels. Toeval? Volgens Mariska niet…

Het bleek niet makkelijk te zijn om informatie te verzamelen over het probleem. Er is namelijk weinig studie gedaan naar de staartafwijkingen bij honden. Om die reden heeft Mariska er voor gekozen om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. Ze heeft onder andere een enquête opgezet. Niet specifiek voor Cane Corso en Franse bulldog, maar voor alle hondenrassen die beschreven zijn via de FCI 2. Daarnaast heeft zij interviews gepland met fokkers, dierenartsen en gedragstherapeuten.

Om het onderzoek van Mariska te ondersteunen, vragen wij alle chihuahuabaasjes of fokkers om de enquête in te vullen. Hoe groter de respons hoe beter de conclusies van het onderzoek kunnen worden onderbouwd! Zo hoopt Mariska in de toekomst de hondjes met deze problemen te kunnen helpen.

Enquête voor chihuahuabaasjes

Enquête voor fokkers

Het invullen van de enquête kan tot 1 augustus 2017

Deel het artikel met je vrienden en help Mariska bij haar onderzoek. Aan iedereen die de enquête heeft ingevuld, hartelijk dank!