Mogen chihuahua’s worden verkocht in de dierenwinkel?

dierenwinkel

Je loopt door de winkelstraat en ziet opeens een etalage vol met lieve, schattige puppy’s. Om van te smelten! Maar tegelijkertijd vraag je je af: mag dit eigenlijk wel? En worden deze pups wel goed behandeld? Mogen dierenwinkels puppy’s verkopen?

Om met de laatste vraag te beginnen: ja, dat mag. De verkoop van pups door dierenwinkels is in Nederland niet verboden. Er zijn wel wettelijke vereisten waaraan dierenwinkels moeten voldoen. De dieren moeten onder anderen goed worden verzorgd en goed ‘gehuisvest’ worden. Er geldt overigens wel een verbod op het plaatsen van honden in de etalage van een winkel.

Naar de mening van de van de Hondenbescherming zijn deze eisen echter te minimaal om het welzijn van pups en honden te waarborgen. De omstandigheden waaronder pups en honden zich in dierenwinkels bevinden zijn vaak  verre van ideaal. Daarnaast is het de vraag of een pup wel thuis hoort in een dierenwinkel. Het is niet alleen een slechte omgeving voor een (jonge) honden, maar ze zijn ook vaak gescheiden van de moederhond.

Misschien is een nog groter gevaar dat die lieve puppy’s in dierenwinkel ervoor zorgen dat er veel meer impulsaankopen worden gedaan. En iedere hondenbezitter weet dat een hond (financiële) verantwoordelijkheden met zich meebrengt en veel tijd, liefde en aandacht vergt. De aanschaf van een hond is iets om van tevoren goed over na te denken. En de aanblik van een nestje lieve puppy’s in een winkel kan ervoor zorgen dat mensen helemaal niet meer zo helder kunnen nadenken.

Mogen puppy’s in een dierenwinkel worden verkocht? Ja, nog steeds.. Maar horen ze daar ook thuis? Nee… eigenlijk niet. Maar dit is slechts een deel van het verhaal. Het aantal verkooppunten van honden is de afgelopen jaren sterk toegenomen door het groeiende aanbod op internet. Dieren zijn niet meer alleen te koop bij de dierenwinkel of bij de fokker zelf, maar ook via allerlei sites. Het wordt dus steeds moeilijker voor toekomstige baasjes om een betrouwbare plaats te vinden om een hond te kopen. Een keurmerk voor het verkopen van pups en honden zou hier uitkomst kunnen bieden maar dat bestaat vooralsnog niet.

Belangrijk voor toekomstige hondenbezitters is dus om zelf altijd kritisch te blijven en je niet te laten leiden door die schattige puppy-ogen die je aanstaren op een website of in de dierenwinkel. Check de aanbieder altijd online om te kijken of er geen klachten zijn over de desbetreffende persoon of over het bedrijf. Je kunt natuurlijk ook overwegen om een kijkje te gaan nemen in het asiel. Daar zitten honden die ook een warm nest verdienen. Vraag wel altijd naar de voorgeschiedenis van de hond voordat je hem in huis haalt.

Heb je ervaringen met of tips over het kopen van een pup of hond die je graag met ons wilt delen. Of heb je een hond uit het asiel en heb je daar goede of slechte ervaringen mee? Stuur dan een mail naar chihuahua@hondenbaasjes.nl.