Mam, mag ik een hond?

mag ik een hond

Een nieuwe studie heeft aangetoond wat we misschien als hondenbezitters al dachten: een hond heeft een hele belangrijke positieve impact op onze kinderen. Kinderen in een huishouden met een hond zijn niet alleen fysiek gezonder, maar staan ook mentaal een stuk sterker in hun schoenen dan hun leeftijdsgenootjes zonder hond om zich heen.

Volwassenen met een hond bewegen meer en zijn vaker buiten. Dit geldt ook voor kinderen. En dat werpt fysiek zijn positieve vruchten af. Maar niet alleen meer beweging zorgt voor gezondere kids. Eerder onderzoek toonde namelijk al aan dat kinderen die al heel jong met katten en honden in aanraking komen minder infecties van de luchtwegen en oren hebben en over het algemeen minder antibiotica nodig hebben.

Honden hebben bovendien ook een positief effect op de mentale gezondheid van onze kinderen. Een hond zorgt voor meer sociale interactie. En dat is logisch.. want wie wil nou niet even een lieve hond aaien? En dan is het contact al snel gelegd. Daarnaast blijken kinderen op jonge leeftijd al te leren hoe ze met stress om kunnen gaan. En dat is belangrijk voor op latere leeftijd.

Een team in Florida deed een onderzoek met 100 families. Zij kwamen met hun hond naar het lab. Om stress uit te lokken moesten de kinderen van de onderzoekers een moeilijke taak uitvoeren. Een deel van de kinderen deed dit met hun ouders in de ruimte, een deel met hond hun en een deel alleen. Uit de resultaten bleek dat de kinderen die de taak uitvoerden met hun hond in de buurt, minder stress ervaarden. Dat is dus een bijzonder positief effect.

Heb je kids? Dan doe je ze dus een groot plezier met een hond. Niet alleen als lief maatje, maar ook voor hun gezondheid en mentale welzijn. De vraag “mam, pleeeaaasseeee mag ik een hond” wordt misschien vanaf nu opeens wel vaker positief beantwoord!