Lekkere lebber!

lebber chihuahua - header

Als je laat thuis komt van het werk weet je dat er minimaal één familielid is die blij is om je te zien. Je chihuahua loopt blij op je af en jij begint met aaien. Je knuffelt de chihuahua en zodra je dat doet begint het likken.

In eerste instantie prima maar op een gegeven moment als je gezicht afgelikt wordt en je onder speeksel zit dan vind je het wel weer genoeg. Waarom likt een chihuahua je vaak zo enthousiast? Heb je je dat wel eens afgevraagd? Wij geven het antwoord!

Ze houden van de smaak
Chihuahua’s kunnen hun baasje likken omdat ze gewoonweg de smaak van huid houden. Er kunnen etensresten op zitten, zout of zelfs bodylotion kan lekker smaken. Het is hetzelfde als wanneer de chihuahua de vloer likt nadat je iets hebt gemorst of wanneer hij een lege schaal aflikt waarin voedsel heeft gezeten.

Honger
Als je chihuahua rond etenstijd je begint te likken dan is het bijna logisch dat hij dit doet om aan te geven dat hij hongerig is. Of misschien is wel zijn bak met water leeg. Kans is in ieder geval groot dat hij iets wil eten of drinken.

Aandacht
Je chihuahua likt je ook wanneer hij je aandacht wil.  Misschien heeft hij al eerder je aandacht geprobeerd te trekken door pootjes te geven, te blaffen, rare geluiden te maken of een neusduwtje te geven, maar als je er geen gehoor aan geeft dan gaat hij likken. Hij vraagt dus om aandacht of probeert je te vertellen dat hij uit moet, niet bij zijn speeltje kan of naast je wil liggen.

Nieuwsgierigheid
Bij de eerste ontmoeting met een chihuahua laat je hem vaak ruiken aan je hand of aan je kleren. Als reactie daarop krijgen we vaak een lik als tegenprestatie. Zelfs als je de hond al jaren kent. Dan kan hij je gaan likken omdat je misschien iets hebt aangeraakt dat nieuw voor hem is en hij de ervaring graag wil proeven. Chihuahua’s likken mensen dus soms puur uit nieuwsgierigheid.

Genoeg is genoeg
Afleren van aangeleerd gedrag is moeilijk. De chihuahua heeft geleerd dat hij met likken iets krijgt wat hij graag wil hebben. Door hem een goed alternatief te bieden, denk bijvoorbeeld aan een kong met iets lekkers erin, zou je al een deel van het probleem op kunnen lossen. Echter.. Je moet er ook voor zorgen dat likken niet meer leidt tot het belonen van het gedrag. Trainen dus!