Lekker kauwen op schoenen

Kauwen op schoenen

Sommige honden kauwen op alles wat los en vast zit. Soms kun je er om lachen, maar niet als jouw favoriete paar schoenen het slachtoffer wordt van dit kauwgedrag. Waarom stoppen honden schoenen zo graag in hun bek?

Kauwen is heel normaal voor honden. Honden leren de wereld namelijk ontdekken door alles in hun bek te stoppen. Toch kan kauwen ook voortkomen uit verveling, honger, angst of eenzaamheid. Welke reden het kauwen ook heeft, schoenen zijn vaak het favoriete item voor deze bezigheid.

Schoenen ruiken lekker!

Waarom honden zo’n fan zijn van schoenen? Veel schoenen zijn gemaakt van leer en als je hond erop kauwt, komen er geuren van de natuurlijke oorsprong naar boven. Daarnaast ruiken je schoenen ook naar jou. Ja, zelfs als je stinkende zweetvoeten hebt, zijn ze aantrekkelijk voor je hond.

Sommige wetenschappers denken dat het kauwen zelfs een afgifte van dopamine veroorzaakt. Bij de activering van dopamine wordt stress verminderd en het genotsgevoel gestimuleerd.

Afleren

Straf je hond niet, maar leid hem af. Als je ziet dat jouw hond op je schoen kauwt, probeer de schoen dan in te ruilen voor een ander item. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om het kauwgedrag af te leren, lees hiervoor ons artikel “Help! Mijn hond kauwt overal op.”