
Mensen kunnen niet kwispelen, lopen niet op vier poten en we hebben al helemaal niet het sterk ontwikkelde reukvermogen van een hond. Maar in de omgang zijn er ook veel overeenkomsten. Honden en mensen zijn allebei sociale wezens, gaan relaties aan en ervaren emoties. Hoe kun je ze vergelijken?
Antropomorfisme
Eeh… antropo-wat? Antropomorfisme is het toekennen van menselijke eigenschappen en emoties aan dieren. Van nature hebben we de neiging om dat te doen. Denk maar eens aan Disneyfilms of de talloze hondenkleertjes die te koop zijn. Ook uitspraken als “Mijn hond doet dit expres om mij te pesten” zijn hier een voorbeeld zijn.
Deze uitspraken zijn begrijpelijk, maar natuurlijk niet helemaal juist. De motivatie waarom een hond iets doet, ligt namelijk ergens anders. Maar er zijn wel degelijk overeenkomsten tussen honden en mensen. Mensen zijn eigenlijk evolutionair gezien zelf ook dieren.
Emotie en gedrag
Gedrag komt voort uit emotie en emoties vinden hun oorsprong in de hersenen. Zo ben je vast bekend met adrenaline. Deze stof komt vrij wanneer je schrikt of je in een gevaarlijke situatie bevindt. De hersenen van dieren werken op eenzelfde manier. Alleen zijn mensen verder ontwikkeld dan andere diersoorten. Daarom zijn wij in staat tot complexere gedachten, taal, kunst, wetenschap, etc.
Individu
Er is nog een overeenkomst: geen mens is hetzelfde en dat geldt ook voor honden. Denk maar aan verschillende persoonlijkheden, interesses en karaktereigenschappen. Als je een goede relatie wil krijgen met je hond, dan is het belangrijk en leuk om hem te leren kennen. Waar wordt jouw viervoeter blij van? Waar liggen zijn interesses? En welke situaties wil je hond liever vermijden?