Komt jouw hond moeizaam in beweging?

Hond liggend

Stijfheid en opstartproblemen komen vaak voor bij honden. Meestal is dit pas op latere leeftijd, maar ook jongere honden komen soms moeizaam in beweging. Om je hond hier zo goed mogelijk bij te helpen, kun je aandacht besteden aan een aantal zaken. Waar moet je op letten?

Goed lichaamsgewicht

Het is belangrijk dat je hond niet te zwaar is, anders krijgen zijn gewrichten nog meer te verduren. Let er dus op dat je hond een gezond lichaamsgewicht heeft. Dit zal met name door de voeding bereikt kunnen worden, omdat beweging voor deze dieren al lastig is. Soms kan een speciaal dieet uitkomst bieden.

Voeding

Er is speciaal hondenvoer voor honden die door gewrichtsproblemen weinig beweging krijgen. Dit voer bevat minder calorieën, waardoor je hond – ook met weinig beweging – niet te zwaar zal worden.

Supplementen

Soms is de juiste voeding alleen niet genoeg. Er zijn verschillende supplementen die bijdragen aan het verminderen van pijn en de ontsteking in gewrichten. Deze supplementen zorgen ervoor dat je hond weer iets soepeler kan bewegen. Maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen weg is van het toedienen van supplementen.

Beweging

Beweging is heel belangrijk, juist als het moeilijker gaat. Maar je moet wel letten op de hoeveelheid in intensiteit. Misschien heb je de uitdrukking ‘rust roest’ wel eens gehoord. Dat gaan hier ook op. In beweging blijven is dus goed, maar wel met mate. Lange wandelingen en traplopen zijn geen goed idee, net als veel ronddraaiende bewegingen. Het is beter om wat vaker korte stukjes te lopen.

Huisvesting

Niet alleen buiten, maar ook binnen kun je aanpassingen doen. Als je hond op een koude, vochtige vloer ligt dan komt dat zijn gewrichtsproblemen niet ten goede. Daarbij helpt het als zijn lichaam goed ondersteund wordt. Door je hond op een speciaal kussen te laten liggen, wordt de druk op zijn gewrichten minder.

Medicatie

Tot slot is het in sommige gevallen nodig om je hond medicatie te geven. Meestal gaat het om pijnstillers. En soms schrijft de dierenarts anabole steroïden voor om de spiermassa te behouden.