Jong een grijze snuit. Wat is er aan de hand?

grijze snuit chihuahua

Je chihuahua heeft al vroeg een grijze snuit. Dat staat natuurlijk erg wijs en interessant. Maar er kan een onderliggende reden zijn. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat honden onder invloed van stress grijs haar op jonge leeftijd kunnen krijgen. Wat kun je doen als je dit constateert?

Dierengedragsdeskundige Camille King constateerde tijdens haar jarenlange werk met honden dat de angstige honden die zij zag steeds grijzer werden in de loop van de tijd. Deze grijze haren werden vooral zichtbaar rondom de snuit van de honden. King, die studeerde aan de Northern Illinois University, onderzocht dit fenomeen verder met een aantal collega’s en kwam erachter dat dat ze het niet alleen gezien had, maar dat het ook echt bewezen kon worden wat zij in eerste instantie op basis van haar waarnemingen dacht: stress en grijs haar houden met elkaar verband bij honden.

King onderzocht samen met 2 andere onderzoekers 400 honden in parken, bij honden shows en in dierenklinieken. Het onderzoek toonde aan dat honden die gestressed waren, eerder grijze haren hadden op jongere leeftijd (tussen 1 en 4 jaar).

Vroegtijdig grijs worden rond de snuit is één van de indicatoren voor stress. Baasjes van zwarte en donkere honden zullen dit eerder en gemakkelijker kunnen zien dan baasjes van lichte honden, bij wie de grijze haren niet zo opvallen. Stress kan leiden tot gezondheidsrisico’s bij honden en kan uiteindelijk leiden tot een lagere levensverwachting. Stress en angst kunnen echter goed behandeld worden bij honden op jonge leeftijd. Als je chihuahua al jong grijs wordt rondom zijn snuit, dan heeft het dus zin om eens verder te laten kijken door een dierenarts of hondengedragsdeskundige. Wellicht is inderdaad stress de oorzaak en kan het onderliggende probleem worden aangepakt.

Nieuwsgierig geworden? Het hele onderzoek vind je hier.