Is jouw hond bang voor vuurwerk?

chihuahua vuurwerk - header

De feestdagen komen er weer aan! Voor ons is dit de meest feestelijke tijd van het jaar die knallend, met vuurwerk, wordt afgesloten. Maar voor je chihuahua is dit vaak een nachtmerrie…

De angst voor vuurwerk is bij chihuahua’s een veel voorkomend fobie. De luide, onvoorspelbare knallen, jagen de hond daadwerkelijk de stuipen op het lijf. Veel hondenbaasjes bellen in deze tijd dan ook veelvuldig de dierenarts op voor advies. Het goede nieuws is dat je er zeker iets aan kunt doen om jouw chihuahua door de feestdagen heen te helpen.

Wat zijn de stress signalen?
Veel mensen hebben geen idee hoe ze kunnen zien wanneer hun chihuahua bang is voor vuurwerk. Chihuahua’s vertonen dan vaak de volgende trekken:

• Lage of liggende houding, oren plat of opzij
• Lippen aflikken
• Hijgen (zonder dat ze het warm hebben)
• Geeuwen
• Nerveus en onrustig door het huis lopen
• Niet willen eten
• Weglopen
• Piepend geluid maken

Oefenen tegen vuurwerkangst
Het kan helpen om je chihuahua op jonge leeftijd al kennis te laten maken met harde geluiden. Je zult er voor moeten zorgen dat je chihuahua bij het geluid van vuurwerk niet direct denkt aan iets gevaarlijks. Om dit te oefenen kun je een CD aanschaffen of downloaden met vuurwerk geluiden. Oefen dan in het jaar een aantal keer met de CD terwijl je leuke dingen onderneemt met je chihuahua. Je kunt hem dan belonen met iets lekkers als hij niet reageert op het geluid. Zet het volume overigens niet direct heel hoog, maar bouw het langzaam op.

Je chihuahua uitlaten
Rond Oud en Nieuw wil je voorkomen dat je chihuahua vanuit schrikreactie wegrent als je hem uitlaat. Houd je chihuahua daarom ook aangelijnd als je hem gaat uitlaten en blijf zelf rustig als er knallen zijn. Het is aan te raden om niet te dicht bij het vuurwerk te komen – houd afstand! Als het vuurwerk te dichtbij komt dan schrikt de chihuahua en zal de angst alleen maar groter worden. Op Oudejaarsavond is het verstandig om een angstige chihuahua ruim voor het vuurwerkspektakel uit te laten. Als je na de wandeling thuis komt, laat je chihuahua dan op zijn vertrouwde plaats liggen. Sluit alle ramen en gordijnen, houd de lichten aan en zet rustige muziek of de tv aan.

Vuurwerktraining
Vanaf het najaar kun je er ook voor kiezen om samen met je chihuahua naar een vuurwerktraining te gaan. Tijdens deze training laten gespecialiseerde mensen zien hoe je het beste kunt reageren als je chihuahua bang is voor vuurwerk. Tijdens de training krijgen de chihuahua’s ook de mogelijkheid om geleidelijk te wennen aan de geluiden en geuren van vuurwerk. Dit alles om er voor te zorgen dat jouw chihuahua niet angstig(er) wordt en er misschien wel beter tegen kan.

Rustgevende middelen
Voor chihuahua’s die heel erg in paniek raken bij de knallen van het vuurwerk zijn er ook rustgevende tabletjes die kunnen helpen. Medicijnen, zoals Calmivet of Vetranquil, kunnen bij de dierenarts worden gehaald. Zorg er wel voor dat je hond het pilletje niet op een volle maag in neemt. Geef het pilletje ongeveer twee uur voordat de knallen echt beginnen.

En de beste tip die wij jou kunnen geven is: Laat je chihuahua nooit alleen met Oudejaarsavond!