Is graanvrij hondenvoer gezonder?

Graanvrij voer

Steeds vaker zien we graanvrij hondenvoer. Maar is dit ook echt gezonder? En wat zijn dan de voordelen voor de gezondheid van je hond? We zetten alles nog even op een rijtje.

Van nature eten honden geen granen. Hierdoor is hun lichaam er eigenlijk niet op ingericht om graanrijk voedsel te verteren. Niet alle voedingsstoffen uit graanrijk voer worden even makkelijk opgenomen. De grote hoeveelheid koolhydraten die voorkomt in graanrijk voer kan ook voor problemen zorgen bij je chi.

Graanvrij hondenvoer

Granen hebben niet veel toegevoegde waarde voor de gezondheid van je hond, daarom is het geen slecht idee om te kiezen voor graanvrij voer. Dit soort voer bestaat vaak voor meer dan 75% uit vlees en/of vis. Vaak worden plantaardige ingrediënten als groenten, fruit of kruiden toegevoegd. Dit zijn natuurlijke voedingsstoffen voor honden en dat maakt dit voer voedzaam en evenwichtig.

Overgevoeligheid bij honden

Sommige honden hebben last van overgevoeligheid of een allergie voor gluten. In dat geval is graanvrij hondenvoer zeker een must. Je kunt overgevoeligheid of een allergie herkennen door problemen met de spijsvertering of problemen met de huid. Vaak krijgt je hond een verminderde weerstand, omdat zijn lichaam minder goed in staat is belangrijke voedingsstoffen op te nemen uit graanrijk voer.

Egoïstische keuze

In de meeste soorten hondenvoer komt toch granen voor. Bij veel brokken is het aandeel 30% tot wel 70%. Als honden moeite hebben met het verteren van granen of er zelfs allergisch voor kunnen zijn, waarom worden er dan toch zoveel brokken gemaakt van granen? Helaas is dit een egoïstische keuze die voortkomt uit praktische en kostentechnische overwegingen. Granen zijn namelijk relatief goedkoop en geven stevige brokken. Dit maakt het voor de fabrikant een goed ingrediënt, maar niet voor je hond.

Reden genoeg dus om te kiezen voor graanvrij voer! Wat voeren jullie je chihuahua?