Is mijn chihuahua drachtig?

Drachtig

Drachtig? Je spreekt over een drachtige hond als je hond zwanger is. Eigenlijk is een drachtige hond snel te herkennen, maar soms kan het ook onopgemerkt blijven als jij de symptomen niet herkent. Wat is bijvoorbeeld loopsheid? Hoe kan een dracht het beste worden bevestigd? En wat is schijndracht?

Of het nu gepland of ongepland is veel mensen vinden een nestje met kleine schattige puppy’s in huis erg leuk. De meest bekende symptomen van een drachtige hond zijn loopsheid, lichamelijke veranderingen en stijgende hormonen.

Een teefje is niet gelijk drachtig wanneer er een reu langs komt, daarvoor moet een teefje loops zijn. De meeste rassen worden maar één- of tweemaal per jaar loops. Tijdens de loopsheid zijn de teefjes ook maar enkele dagen vruchtbaar. Een reu is daarentegen altijd klaar om te paren.

Loopsheid
Loopsheid herken je bij een teefje als ze bloederige afscheiding en een gezwollen vulva heeft. Dit gaat vaak gepaard met hormonale veranderingen waardoor ze humeurig kan overkomen. Na een aantal dagen neemt de afscheiding af en is het teefje klaar om te paren. Zet je dan een reu bij het teefje dan kan ze drachtig worden.

Drachtig
Als je vermoedt dat je hond drachtig is, moet je met haar naar de dierenarts. De dierenarts kan de dracht bevestigen en eventuele vroegtijdige complicaties opsporen. Na 21 tot 25 dagen kan de dierenarts een test uitvoeren voor het stofje relaxin, een hormoon dat wordt aangemaakt bij drachtige honden. Met deze methode kan de dierenarts de dracht bevestigen. Een echo kan rond 28 dagen worden gemaakt en is de meest betrouwbare methode om een dracht te bevestigen.

Wil je weten hoeveel puppy’s er op komst zijn? Dan is de meest nauwkeurige methode een röntgenfoto die gemaakt kan worden rond 49 dagen. De skeletten beginnen zich dan te ontwikkelen en zijn zichtbaar op de foto. Toch raden sommige dierenartsen een röntgenfoto af, omdat de puppy’s blootgesteld worden aan straling.

Puppy’s
Als de paring succesvol is geweest, dan zal het teefje binnen 57 tot 72 dagen haar puppy’s ter wereld brengen.

Schijndracht
Een bijzonder verschijnsel is de schijndracht. Dit is een foutje van moeder natuur. Het lichaam van de hond verandert en het lijkt dan net of ze drachtig is. In werkelijkheid is de paring niet succesvol geweest en komen er helemaal geen puppy’s. Waardoor een schijndracht precies wordt veroorzaakt is niet bekend.

Is jouw chihuahua wel eens drachtig geweest? Deel jouw ervaring met ons op Facebook.