Hondje Droopy kan weer lopen!

Droopy kan weer lopen

De uit Griekenland geadopteerde Droopy kan dankzij een uniek operatie weer lopen. Een kunststof bot, gemaakt door een 3D printer, zorgde voor een wonder!

Handicap

Het kleine hondje Droopy had een kromme rechter voorpoot, oftewel een radius curvus syndroom en had daardoor veel pijn met lopen. Baasje Emilie Ros liet haar Droopy opereren bij een dierenarts die de ellepijp doorzaagde en een pin plaatste in de hoop dat het spaakbeen recht zou groeien. Maar dit gebeurde helaas niet. Met alle gevolgen van dien…

Kunstbot

Na een doorverwijzing kwam Emilie bij het dierenziekenhuis in Oldenzaal terecht. Toen Droopy bij orthopedisch dierenarts Michiel van Zuijlen kwam, was ze al twee keer geopereerd, maar de pijn bleef. Van Zuijlen gaf Emilie twee opties: het eigen botmateriaal van Droopy gebruiken of een 3D-bot plaatsen. Het eigen botmateriaal gebruiken brengt veel risico’s met zich mee, maar de dierenarts had ook nog nooit gewerkt met 3D printing. Deze techniek had de dierenarts alleen gezien tijdens een congres, waar dierenarts Jordi Franch Sarracanta vertelde over de mogelijkheden. Het was dus in beide gevallen een risicovolle keuze.

Toen Emilie aangaf de 3D methode te willen proberen, heeft van Zuijlen direct contact op genomen met zijn Spaanse collega. “Hij heeft uiteindelijk het bot voor ons ‘geprint’” vertelt van Zuijlen aan de krant Tubantia. Deze methode is niet goedkoop, maar wel zeer efficiënt. Het kostte Emilie € 1.800,- , maar “dat was het zeker waard”. Volgens de dierenarts heeft deze 3D-methode een goede toekomst. “Het zou bijvoorbeeld ook bij botkanker bij dieren een uitkomst kunnen zijn”, vertelt van Zuijlen.

Hoe Droopy uiteindelijk herstelt is nog even afwachten…

Fotocredits: Carlo ter Ellen DTCT