Hondensport: Treibball

Hondensport - treibball

Is jouw hond dol op het spelen met ballen? Lekker in de bal bijten en er vrolijk achteraan rennen? Dan is de hondensport Treibball misschien iets voor jou en jouw hond.

Treibball is een hondensport waarbij je hond leert om grote, lichtgewicht ballen voort te duwen. Bij deze hondensport draait alles om balbeheersing en samenwerking.

Geschikt voor…

Treibball is geschikt voor iedere hond! Deze hondensport is te vergelijken met schapen-drijven, maar het is zeker niet alleen geschikt voor honden die schapen kunnen drijven. Elke hond die Treibball beoefent, doet dit op zijn eigen niveau. Train samen met je hond om mee te doen aan wedstrijden of ga voor recreatieve Treibball.

Het doel

Treibball is niet zomaar spelen met een bal, het verbetert de samenwerking tussen hond en baasje. Je hond moet met deze sport leren om op aanwijzingen de ballen naar zijn baasje te brengen. Het aanleren van het Treibball spel start met één bal. Als je hond heeft geleerd om achter de bal plaats te nemen en vervolgens de bal vooruit te duwen, kun je met meer ballen gaan werken. Uiteindelijk komen er acht ballen op het veld te liggen over een afstand van 20 meter, waarna je hond ze zo snel mogelijk bij jou moet brengen.

Duwen

Honden die deelnemen aan Treibball duwen op verschillende manieren. De ene hond duwt met zijn snuit de bal vooruit en de andere duwt met zijn borst of poten. Hoe meer ervaring je hond opdoet met het duwen van de bal, des te beter je hond leert sturen en de bal bij zijn baasje kan afleveren.

Ballen

De ballen voor Treibball zijn gewone gymnastiekballen die te vinden zijn bij sportzaken. Belangrijk om te weten: de ballen moeten ‘anti-burst’ zijn. Mocht de bal lek raken, zal hij niet uit elkaar knallen maar langzaam leeglopen.

Kies voor een grote hond een grote bal en voor een kleine hond een kleine(re) bal. Bijvoorbeeld, honden met een schofthoogte van 40 centimeter werkt met een bal met een diameter van ongeveer 45 centimeter.

Treibball in Nederland

Wil jij meedoen aan Treibball in Nederland? Dan kun je terecht bij een van de vele hondenscholen die aangesloten zitten bij de Treibball Nederland. Deze hondenscholen zijn voorzien van opgeleide allround Treibball instructeurs die workshops en demonstraties kunnen geven.

Is Treibball niks voor jou en je hond? Probeer dan eens Hoopers.