Hondenogen schoonmaken

Ogen chihuahua

Als het gaat om verzorging van je chihuahua, dan zijn de ogen belangrijk om in de gaten te houden. Schone ogen is belangrijk voor de algehele gezondheid van je chihuahua. Soms zul je je hond moeten helpen en zijn ogen schoonmaken. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

Controleren

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoe de ogen van je chihuahua eruitzien. Zijn ze schoon en gezond of niet? Zorg ervoor dat je de ogen van je beestje goed in de gaten houdt en leert kennen. Zo zie je het sneller als er iets mis is. Wanneer je de ogen van je hond regelmatig controleert en schoonhoudt, zal het weinig tijd in beslag nemen. Dit is fijn voor je hond, want die vindt het waarschijnlijk maar niks als je aan zijn ogen zit.

(On)gezonde ogen

Gezonde ogen hebben smalle, roze slijmvliezen rondom. Het oog zelf heeft een heldere witte kleur, met middelgrote pupillen en een gekleurde iris. Het oog glanst een beetje, zonder dat het er waterig uitziet. Verder sluiten de ogen goed en steken de wimpers naar buiten.

Heb je het gevoel dat er iets mis is? Ongezonde ogen herken je aan opgezwollen of rode slijmvliezen, veel vocht (te herkennen aan natte haren rondom het oog) en een troebele blik. Soms kleurt het oogwit roze of rood en zit er vuil of pus in de ooghoeken. Vochtige, rode of gezwollen ogen kunnen duiden op een oogontsteking.

Schoonmaken

Honden vinden het vaak niet fijn als je aan hun ogen zit. Laat jouw chiahuahua hier dus rustig aan wennen. Kalmeer hem en beloon hem als hij rustig blijft. Je kunt de ogen van je hond schoonmaken met een schoon wattenschijfje en gekookt, afgekoeld water. Veeg met het wattenschijfje voorzichtig het vuil uit de ooghoek weg.

Soms lukt het helaas niet om een infectie te voorkomen. In dat geval is het belangrijk om iedere vier uur de ogen schoon te maken. Is de ontsteking na vier dagen niet over? Neem dan contact op met de dierenarts.

Lees ook hoe je de oren van je chiahuahua schoonhoudt.