Hondenbaasjes hebben minder kans op hart- en vaatziekten

Hart en vaatziekten

Wij houden onvoorwaardelijk veel van onze honden! Ze geven je veel gezelligheid en een veilig gevoel. Maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen dat onze honden ervoor zorgen dat hondenbaasjes minder kans hebben op hart- en vaatziekte.

De onderzoekers van de Universiteit van Uppsala (Zweden) vergeleken tussen 2002 en 2012 de medische gegevens van ruim 3,4 miljoen Zweden die nooit eerder last hadden van hart- en vaatziekte. De onderzoekers wilden weten of er verschil was tussen mensen die wel of geen hond hadden. Uit hun onderzoek werd duidelijk dat hondenbezitters een kleiner risico hadden op hart- en vaatziekten.

Meerdere redenen

Tove Fall, hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit van Uppsala, gaf de volgende verklaring aan The Guardian: “Het hondenbezit geeft niet alleen extra lichaamsbeweging, maar ook sociale steun.” Fall is wel van mening dat er meerdere effecten de reden kunnen zijn van de vermindering van hart- en vaatziekten. “Het kan zijn dat hondenbezitters graag buiten zijn, meer georganiseerd zijn of meer empathisch zijn,” benadrukt ze.

Heb je nog meer redenen nodig om een hond te nemen? Lees het artikel “Van een hond worden we gezond”.

Bron: The Guardian