Honden begrijpen wat je zegt!

chihuahua's begrijpen wat je zegt

Heb jij altijd al het gevoel gehad dat je hond jou kon verstaan? Ja? Dan hebben wij superleuk nieuws, want onderzoek heeft aangetoond dat dit inderdaad het geval is!

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door wetenschappers van de Eötvös Loránd Universiteit in Budapest, werd bekeken hoe honden de spraak van mensen in hun brein verwerken. Volgens de resultaten – gepubliceerd in Science – kunnen honden namelijk niet alleen leren om bepaalde woorden te associëren met lof (zoals het woord “braaf”), ze kunnen ook de toon van je stem begrijpen. Honden hebben namelijk het vermogen om woorden te onderscheiden en de intonatie van de spraak te verwerken.

Het onderzoek

Voor het onderzoek trainden de onderzoekers 13 honden in stil liggen, zodat zij een functionele MRI-scanner konden gebruiken om de activiteiten in het brein van de honden vast te leggen. De honden moesten daarna luisteren naar opnames van lovende woorden, zoals “super”, en neutrale woorden, zoals “maar”, die werden uitgesproken door hun baasjes. Wat bleek? Honden konden de woorden verwerken in de hersenen, ongeacht de toon van de stem. Net als bij mensen gebruiken honden zowel hun linker- als rechterhersenhelft om de toon van de stem te registreren.

Lovende woorden die blij worden uitgesproken, leveren volgens de onderzoekers andere activiteiten op in de hersenen van de honden. Honden koppelen de lovende woorden aan het “beloningscentrum” in het brein, het deel dat ook reageert bij eten, aaien of seks. Worden de lovende woorden met een boze stem uitgesproken, dan reageren de hersenen volledig anders. De woorden worden dan niet als positief ervaren, maar gekoppeld aan angst.