Kan je hond ziektes aan zijn baasje overdragen?

ziektes van je hond

Je moet er niet aan denken, maar het is zeker mogelijk dat jouw hond ziektes aan jou overdraagt. Verschillende infecties en virussen kunnen worden overgedragen van dieren op mensen o.a. via aanraking of via de lucht.  

In Nederland worden de meeste honden goed gevaccineerd en is paniek niet meteen nodig! Je hoeft dus niet bang te zijn als jouw hond je gezicht komt likken. Toch is het altijd verstandig om alert te zijn en bij twijfel direct de dierenarts te bezoeken.

Hondsdolheid (rabiës)

Het is misschien wel de meest bekende ziekte die jouw hond kan overdragen op mensen: hondsdolheid ofwel rabiës. Dit is een meteen ook een zeer ernstige ziekte. Hondsdolheid is een infectie van het zenuwstelsel. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus en kan zelfs dodelijk zijn. De meest bekende symptomen van hondsdolheid zijn: griepachtige verschijnselen, hyperactiviteit, krampen en verlamming. Gelukkig komt hondsdolheid nagenoeg niet meer voor in Nederland, maar dat geldt niet voor de rest van de wereld. Als je op vakantie gaat met je hond is in de meeste landen dan ook een rabiës-inenting verplicht en dat is maar goed ook.

Schurft

Schurft is ook een overdraagbare ziekte. Hondenbaasjes die intensief contact hebben met hun hond kunnen gemakkelijk de infectie oplopen. Het meest herkenbare symptoom bij mensen zijn de rode plekjes op de armen. Deze rode vlekjes jeuken erg en krabben is dan bijna niet tegen te houden. Bezoek in dit geval je huisarts én de dierenarts voor je hond. Bij mensen plant deze infectie zich niet voort en is het na een week of vier weer over. De hond heeft een behandeling nodig om van de mijt af te komen.

Giardia

Giardia het woord zegt het bijna al, je krijgt er diarrhea ofwel diarree van. Deze infectie is zeer besmettelijk en wordt van dier op mens overgedragen. Je hond kan behandeld worden met medicijnen bij de dierenarts. Let er goed op dat als je hond Giardia heeft, je je handen goed wast als je je hond hebt aangeraakt.

Ziekte van Weil (leptospirose)

Leptospirosis is een ziekte die vooral honden kunnen krijgen, maar ook zeker van dier op mens overgedragen kan worden. Het is een ernstige en soms dodelijke ziekte. Leptospirosis komt door heel Europa voor en besmetting vindt plaats via de urine van besmette honden.

De ziekte van Weil is bij ieder mens anders. Sommige mensen merken er weinig van, maar voor andere kan het zelfs levensbedreigend zijn. In de eerste fase (4 tot 7 dagen) kunnen mensen symptomen als koorts, hoofdpijn en spierpijn hebben. Ernstige symptomen zijn nierfalen, geelzucht, hartritmestoornissen en bloedingen zijn. In de tweede fase (7 tot 30 dagen) verdwijnt de bacterie uit het bloed. Ga bij een vermoeden van deze ziekte ook direct naar de huisarts of voor je hond de dierenarts.

Spoelworm

Veel honden hebben last van spoelwormen. 20% van de Nederlandse bevolking is weleens in aanraking geweest met spoelwormen. Deze ziekte gaat vaak onopgemerkt voorbij. Je kunt last hebben van buikgriep, hoesten en spierpijn. Veel mensen zien dit daarom vaak als gewoon een griepje. Een enkele keer kan het ernstige vormen aannemen. Gelukkig komt dit zelden tot nooit voor!