Hoe oud is jouw hond in mensenjaren?

mensenjaren

Hoe oud is jouw Chihuahua in mensenjaren? Ik hoor je al denken: “dat weet ik precies”. Maar niets is minder waar. De “leeftijd keer zeven is een mensenleven”-formule klopt niet! Honden worden namelijk veel sneller oud dan mensen. Hoe reken je de leeftijd dan wel uit? Wij vertellen het je graag…

De oude formule werd bedacht aan de hand van de gemiddelde levensverwachting van de mens en van de hond. Als een persoon gemiddeld 80 jaar wordt en een hond rond de 12 jaar en je ze door elkaar deelt komt je op 7 uit. Zo ontstond de formule “leeftijd keer zeven is een mensenleven”.

Honden worden echter veel sneller oud dan mensen. De formule is om die reden niet correct. Dierenarts en journalist Pete Wedderburg vertelt in The Telegraph: “Een 1-jarige hond is vergelijkbaar met een 15-jarige puber en een 2-jarige hond is gelijk aan een 24-jarige volwassene. Vanaf het tweede jaar van een hond telt een hondenjaar voor ongeveer drie tot vijf mensenjaren. Houd daarbij wel rekening met een aantal andere factoren.”

Andere factoren
De factoren waar je rekening mee moet te houden, zijn het ras en de grootte van de hond. Zo worden kleine honden minder snel oud dan grote honden. Hoe het ras de leeftijdsverwachting beïnvloed is nog lastig te bepalen, daarom doet de Kennel Club vaak onderzoek.

Nieuwsgierig?
Wil jij weten hoe oud jouw hond is? Maak gebruik van deze gratis online hondenrekenmachine. Let op! Het is een indicatie geen garantie.