Hoelang is een chihuahua nu echt een puppy?

header-puppy

Aaahh wat zijn puppy’s toch schattig. Zo klein en lief, maar hoelang is een chihuahua nu echt een puppy? Veel chihuahaubaasjes weten dit niet. Wij gingen op zoek naar het antwoord…

Puppy
Een chihuahua komt in een warm nestje bij zijn moeder ter wereld. Als de pup, 8 á 12 weken oud is, heeft hij de geschikte leeftijd om naar zijn nieuwe baasje te gaan. Een puppy zit dan in de socialiseringsfase en leert snel nieuwe dingen en past zich dan makkelijk aan in een nieuw gezin. Een puppy is aanhankelijk en afhankelijk en daar zorgen wij als mens maar wat graag voor! Het is aan jou om de puppy met liefde en een vaste hand op te voeden. Daar komt een hoop geduld bij kijken, want een pup plast en poept overal in huis en heeft de neiging om alles kapot te maken. De eerste maanden kun je een pup niet lang alleen laten. Zorg ervoor dat je tijd hebt voor een puppy, kies anders voor een wat oudere hond.

Jonge hond
Als hondenbaasje kun je ook kiezen voor een hond tussen de 5 tot 12 maanden, dan heb je te maken met een hond in zijn puberteit. De puberteit kan enkele maanden aanhouden, maar bij sommige honden ook enkele jaren. Een hond in zijn puberteit heeft zo zijn voordelen. Hij doet er alles aan om het hart van zijn nieuw baasje te veroveren. Een jonge hond is dan zo goed als zindelijk en weet de basis commando’s. Bij een hond van ongeveer een half jaar oud is het belangrijk dat je zeker weet dat de hond gezond is en geen slechte ervaringen met mensen heeft gehad. Een hond op die leeftijd kan voor de nodige frustraties zorgen maar wees niet bang, het komt goed!

Volwassen hond
De echte volwassenheid van een hond verschilt per hondenras, vanaf 14 maanden tot een paar jaar. Als een hond een paar jaar oud is verliezen de meeste hondenrassen hun puberteit streken. Je merkt de volwassenheid doordat je hond jouw commando’s goed weet, soms veranderen de socialisatie eigenschappen met mensen of andere honden en de hond wordt rustiger.

Als honden gedurende hun jeugd geen goede begeleiding hebben gehad zullen de puberteit streken blijven en kan het leiden tot dominant gedrag, opdringerig gedrag en zelfs agressie. Zorg ervoor dat jouw puppy goede begeleiding krijgt en je zult een fantastische, lieve hond voor jaren hebben!