Hoe introduceer je chihuahua’s aan elkaar?

chihuahua's introduceren

Het introduceren van honden aan elkaar kan best een uitdaging zijn. Je weet nooit hoe ze op elkaar zullen reageren. Vinden ze elkaar leuk? Of wordt het een ongemakkelijke situatie? Wij hebben daarom een aantal praktische tips voor als je je hond met een andere hond wilt laten kennismaken.  

Het begin…
Als je graag een tweede hond wilt toevoegen aan je huishouden is het belangrijk dat ze elkaar ontmoeten alvorens je de nieuwe hond in je huis toelaat. Want denk niet dat je een nieuwe hond gewoon in je huis kan toelaten zonder hem eerst voor te stellen aan je huidige schat. Doe het geleidelijk, want voor de hond die al in je huis woont is het een inbreuk op zijn terrein. En de nieuwe hond weet nog niet aan welke regels hij zich moet houden of welke terreingrenzen hij moet respecteren. Als je het niet geleidelijk doet dan kan het samenbrengen van de honden een flinke uitdaging worden.

De introductie…
Sommige honden hebben betere sociale vaardigheden dan andere. Bij sommige honden gaat de eerste ontmoeting gemakkelijk, maar bij andere honden is er meer aandacht en inspanning voor nodig. Om een nieuwe hond te introduceren in een groep moet je de eerste ontmoeting laten plaatsvinden op een neutrale locatie. Een plek waar je je huidige hond niet dagelijks uitlaat en die tevens niet bekend is bij de nieuwe hond. Voor de eerste ontmoeting is het verstandig om beide honden aangelijnd te hebben. Houd de lijn wel los, want strak aantrekken kan leiden tot opwinding. Laat iemand je hierbij helpen. Sta toe dat beide honden aan elkaar kunnen ruiken en onderzoeken. Als de honden met elkaar in aanraking komen, kijk dan goed naar hun lichaamshouding. Is er geen teken van vijandigheid naar elkaar dan kun je kijken of je ze in een afgesloten ruimte los kunt laten. Zo geef je hen de ruimte om elkaar beter te leren kennen.

2de en 3de ontmoeting…
Een 2de en 3de ontmoeting op een neutrale locatie is nodig voordat je de nieuwe hond meeneemt naar je huis. Je kan ook voordat je de nieuwe hond meeneemt naar huis beide honden tegelijk uitlaten. Zorg ervoor dat de honden aan de buitenkant lopen en jij in het midden. Als je dan niet goed kan zien of beide honden elkaar mogen of niet, neem dan iemand mee die dat wel kan zien.

Jij bent de leider van de roedel…
Het belangrijkste wat he moet doen voordat je de nieuwe hond introduceert in je huis, is ervoor zorgen dat je jouw rol waarborgt in de roedel. Vanaf de eerste dag moeten je honden weten dat jij de leider bent. Jij bent de baas in huis en jij bepaalt de regels! Het is vooral belangrijk dat je huidige hond dit zo ervaart. Sommige honden denken namelijk dat zij de baas zijn als er een nieuwe hond in beeld komt!

Als je thuis bent…
Als beide honden elkaar geaccepteerd hebben dan is het belangrijk dat jij ze onderling laat uitmaken wat de hiërarchie tussen hun beiden is. Probeer niet een onderdanige hond te forceren om een dominante rol aan te nemen. De relatie tussen beide honden wordt harmonieus als je hen toelaat om op een natuurlijke wijze hun rollen te laten bepalen.

Heb jij ervaring met het introduceren van een nieuwe hond bij je huidig chihuahua? Deel je ervaring met ons op Facebook!