Hernia bij je chihuahua

Zielige chihuahua

Kan je chihuahua een hernia krijgen? Helaas wel. Bij hondenrassen met korte poten komt deze aandoening vaker voor dan gemiddeld. Het is een pijnlijke aandoening waar je chihuahua behoorlijk last van kan hebben. Hoe herken je een hernia en wat kun je eraan doen?

Wat is een hernia?

Tussen de nek- en ruggenwervels zit een tussenwervelschijf. Dit is elastisch kraakbeen dat dienstdoet als schokdemper. Binnenin de tussenwervelschijf zit een zachte, gelachtige kern. Bij een hernia is de tussenwervelschijf aangetast. De schrijf scheurt en de zachte kern wordt naar buiten geduwd. Deze uitstulping drukt op het ruggenmerg of op een zenuw. Dit veroorzaakt veel pijn en klachten.

Gesponsord

Hoe herken je een hernia?

Door de pijn kan het zijn dat je chihuahua niet meer aangeraakt wil worden. Je hond kan ook veel moeite hebben met opstaan, wandelen of zijn coördinatie verliezen. Wanneer de zachte kern uit de tussenwervelschijf een zenuw raakt, dan kan dat zelfs verlamming van de achterpoten tot gevolg hebben.

Nekhernia

Hoewel een hernia in de rug ook voor kan komen, zijn chihuahua’s gevoeliger voor een nekhernia. Bij een nekhernia komt vaak ernstige pijn voor, maar geen uitvalsverschijnselen. De pijn kan zich uiten in scherpe pijnscheuten, waardoor je chihuahua plotseling kan gillen of piepen. Heeft je hond een nekhernia dan houdt hij zijn kop vaak laag en loopt heel voorzichtig.

Hoe kun je een hernia behandelen?

Afhankelijk van de locatie en de ernst hernia zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Het lang niet altijd nodig om direct te opereren. De dierenarts kan rust en pijnstillers voorschrijven. Vaak kan zes weken lang absolute (bench)rust leiden tot herstel. Benchrust betekent dat je je hond de hele dag in de bench laat en alleen naar buiten laat om zijn behoefte te doen.

Wanneer je chihuahua last heeft van verlammingsverschijnselen, dan is het belangrijk om op controle te gaan bij een dierenarts. Vaak is in dit geval een operatie nodig. Bij de ingreep wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd. Dit is een intensieve ingreep, dus je chihuahua zal hierna goed rust moeten houden.

VOLG ONS OOK OP SOCIAL MEDIA

Gesponsord