Herfstgroenten en -fruit! Welke geef je aan je chihuahua?

Herfstgroenten

Pompoenen, boerenkool, appels; het zijn een aantal van de vele herfstgroenten die nu weer verkrijgbaar zijn. Welke van deze fruit- en groentensoorten kun je je chihuahua veilig voorschotelen?  

Bij ons loopt het water al in de mond bij het idee dat we al die lekkere herfstgroenten en -fruitsoorten weer kunnen eten. Boerenkool, pompoenen, radijsjes, zoete aardappel; we kunnen niet wachten! Maar je chihuahua mag niet zomaar alles eten. Je chihuahua af en toe een stukje fruit of groente geven kan prima. Er zitten namelijk gezonde stofjes in die niet in vleesproducten zitten en het levert extra vezels die goed zijn voor de darmen. Maar een teveel van bepaalde groente- of fruitsoorten kan voor problemen zorgen.

Hoe voer je de groente?
Rauwe ongemalen groentes zijn voor chihuahua’s niet goed verteerbaar en dus niet verstandig om te geven. Het beste kun je de groenten pureren of licht koken.

Pureren
Pureer de rauwe groenten of het fruit met een staafmixer, blender of keukenmachine. Je kunt direct een grote hoeveelheid maken en dit per portie invriezen. Het voordeel aan rauw gepureerde groenten en fruit is dat er geen vitamines verloren gaan.

Licht koken
Kook de groenten licht of stoom ze. Ook na het koken kun je de groenten invriezen en later gebruiken. Het voordeel van gekookte groente is dat sommige vitamines beter behouden blijven

Pas op met de volgende groenten en fruitsoorten:

Aardappelen
Pas goed op met aardappelen en zoete aardappelen. Geschild en licht gekookt kun je een aardappel goed aan jouw chihuahua geven, maar een rauwe aardappel moet je nooit geven! Een rauwe aardappel bevat namelijk giftige stoffen die gevaarlijk zijn voor honden.

Kool
Geef niet teveel kool aan je hond Dit is slecht voor de schildklier. Koolsoorten bevatten isothiocyanaten (goitrogenen) die een vergroting van de schildklier kunnen veroorzaken. Het koken van de kool zou deze stoffen verminderen, maar dan verdwijnen er ook stoffen die wel gezond zijn. Kool kan bij sommige chihuahua’s ook zorgen voor winderigheid.

Wat mag een chihuahua nooit eten? Lees dit in het artikel “gevaarlijke voedingsproducten”.