Help! Mijn puppy bijt!

bijten

Puppy’s zich schattig en erg vertederend. Ze hebben zwakke kaken maar hun tandjes zijn soms vlijmscherp. Geen wonder dat je niet wilt dat een pup je bijt. Omdat een chihuahua geen handen heeft, ontdekt hij de wereld met zijn mond. Dat is volkomen normaal.

Bijten van een puppy is dus geen agressief gedrag! Voor een pup is het een vorm van communicatie. Met zijn moeder, met zijn broertjes en zusjes. Als hij te ver gaat, geeft de andere hond een gil. Vervolgens krijgt een correctie van zijn moeder. Zo leert hij wat kan en wanneer hij te ver gaat.

Wat kun je zelf doen om die scherpe tandjes in je handen en tenen te vermijden?

We beginnen met een basisregel. Jonge puppy’s mogen je handen in hun mond nemen, maar dan ook alleen je handen. Niet je haar, je gezicht of je kleding. Dat is uit den boze! In het begin lijkt het zo schattig dat hij aan je broek hangt, maar geloof ons.. Als hij dat nog doet als hij ouder is, wordt het heel vervelend. Naarmate de tijd verstrijkt, is het de bedoeling dat je steeds minder druk tolereert die je puppy uitoefent op je handen. Je mag liefkozend likken belonen. Laat merken dat je pijn voelt als je pup zijn of haar tandjes in je handen zet. Net als zijn broertjes en zusjes in het nest deden. Wees daarbij consequent.

De pup leert hierdoor dat mensen delicate wezens zijn en dat hij voorzichtig met je om moet gaan. Tijdens het spelen gestraft worden omdat hij te hard bijt, vindt de pup niet leuk. Hij zal leren dat hij aandacht krijgt als hij met je speelt en voorzichtig is en dat hij gestraft wordt als hij bijt.