Help, mijn hond eet poep!

poep

Het is niet zo smakelijk, maar vast herkenbaar: je hond eet poep! Sommige honden eten hun eigen poep, dat van andere honden of juist van andere dieren. Waarom doet je hond dit?

Om te beginnen zetten we een aantal cijfers op een rij. Onderzoek toonde aan dat zo’n 6% van de honden hun eigen poep eet, 9% eet de poep van andere honden en 85% eet poep van andere dieren (vogelpoep, kattenpoep of paardenpoep bijvoorbeeld). 33% vertoont een combinatie hiervan.

Waar komt dat poep eten nou vandaan? Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar dit gedrag, maar we weten niet zeker waarom honden graag poep eten. Soms is dit gedrag voor honden heel normaal. Zo likt een teefje haar pasgeboren pups in de eerste weken schoon van ontlasting. En pups hebben op hun beurt de neiging om de wereld te ontdekken met hun mond. Hierdoor verdwijnt er van alles naar binnen.

Maar is je hond volwassen en eet hij nog steeds poep? Dan kan er iets aan de hand zijn. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk.

Gedragsstoornis

Stress, frustratie en verveling kunnen leiden tot het eten van poep. Soms is het uit angst voor straf. Een hond die gestraft wordt, omdat hij niet zindelijk is, leert al snel om de bewijslast op te ruimen. Maar ook verlatingsangst kan leiden tot het opeten van uitwerpselen.

Dieet

Het gedrag kan ook duiden op problemen in het dieet van je hond. Als hij belangrijke mineralen of vitaminen mist, kan hij deze gaan zoeken in uitwerpselen van andere dieren. Ook honger kan ervoor zorgen dat je hond extra ‘voedsel’ bij elkaar gaat scharrelen.

Medische oorzaak

Een slecht werkende lever of alvleesklier kan bij een hond leiden tot poep eten. Door deze aandoeningen wordt je hond namelijk aangespoord om meer te gaan eten.

Aandacht

Honden die te weinig aandacht krijgen, kunnen dit gedrag ook gaan vertonen. Zeker bij pups die te weinig activiteit en prikkels krijgen, kan dit gedrag zich makkelijk ontwikkelen.