Help! Mijn hond blaft zo veel.

chihuahua blaft

Chihuahua’s blaffen. Het zou onredelijk zijn als je verwacht dat jouw hond niet blaft. Maar bij sommige chihuahua’s is overdreven blaffen een gewoonte. Om het blaffen af te leren moet je eerst weten waarom je chihuahua blaft. Wij vonden voor jou diverse tips om het blaffen af te leren…

Chihuahua’s kunnen om diverse redenen gaan blaffen. Uit territoriaal of alarmerend gedrag, verveling, als begroeting of om aandacht te krijgen.

Territoriaal
Als je chihuahua dreiging dichtbij voelt komen gaat hij hard blaffen. Je chihuahua zal dan alert zijn en zelfs agressief kijken tijdens het blaffen.

Alarmerend
Chihuahua’s kunnen gaan blaffen als reactie op geluiden die hun aandacht treken. Dit kan ook buiten hun eigen territorium gebeuren.

Verveling
Chihuahua’s die voor langere periode alleen gelaten worden kunnen zich gaan vervelen en dan is blaffen voor hun een manier om zichzelf bezig te houden. De symptomen die daarbij horen zijn onrust en vernielzucht.

Begroeting
Als chihuahua’s opgewonden of zeer blij zijn om een persoon of andere hond te zien kunnen ze ook gaan blaffen. Het gaat hier meestal om vrolijk blaffen met een kwispelende staart.

Aandacht
Als een chihuahua aandacht wil of juist iets van je wil zoals, eten, spelen of naar buiten zal hij ook blaffen, om op die manier aan jou duidelijk te maken wat hij wil.

Tips om blaffen af te leren
Het afleren van blaffen kost veel tijd en moeite en als baasje zal je consequent moeten zijn. Je kunt met de juiste technieken na enige tijd toch vooruitgang boeken.

• Blijf rustig! Schreeuwen naar je chihuahua stimuleert hem alleen maar meer om te gaan blaffen. Blijf daarom rustig, maar wel assertief. Leer je chihuahua het woord ‘stil’. Dit zal hij snel leren als je hem in het begin telkens beloond met iets lekkers.

• Sta niet toe dat het blaffen gewoon is. Hoe langer een chihuahua iets doet, hoe meer het ingebakken zit. Wees daarom vanaf het begin duidelijk tegen je chihuahua.

• De beste oplossing tegen blaffen is de chihuahua negeren en hem leren wat hij wel moet doen. Als je chihuahua stil is geef je hem aandacht en eventueel een beloning. Als hij blaft, negeer hem dan.

• Territoriaal blaffen wordt veroorzaakt door angst. Zorg er bij territoriaal blaffen voor dat je het zicht van je chihuahua beperkt. Sluit de toegang tot de ramen af met gordijnen. Zodra het blaffen vermindert, kun je de chihuahua trainen door hem meer zicht te geven.

• Als je chihuahua verlatingsangst heeft en daarom gaat blaffen, zal je hem langzaamaan moeten leren om alleen te zijn zonder te blaffen. Dit kun je langzaam opbouwen door voordat je het huis verlaat 10 minuten van te voren hem geen aandacht meer te geven. Hetzelfde geldt als je weer thuiskomt: negeer hem, dus niet praten, aaien of kijken. Zo begrijpt een chihuahua sneller dat het blaffen de baas niet heeft teruggebracht.

 

Heb jij andere tips om het blaffen van jouw chihuahua af te leren? Deel jouw tips met ons op Facebook!