Gedrag: trekken aan de lijn afleren

Trekken aan de lijn

Heb jij ook zo’n chihuahua die je van de ene kant van de straat naar de andere slingert? Of gewoon zo een die altijd maar heel hard voor je uit wil lopen? En heb je al talloze keren geprobeerd hem uit te leggen dat hij niet meer aan de lijn mag trekken? Juist.. Dan moet je vooral even verder lezen.

Aandacht
Als je hond aan de lijn trekt, dan heeft hij waarschijnlijk inmiddels al geleerd dat dat gedrag zinvol is. Want iedere keer als hij dat doet, dan krijgt hij van jou aandacht (je roept immers dat het niet mag), of krijgt hij zijn zin. Je moet er dus eerst voor zorgen dat je chihuahua zich niet meer beloond voelt wanneer hij aan de lijn trekt. En dat kost even wat moeite. Maar doorzetten heeft zin!

Oefening
Je gaat met je hond naar buiten en begin te lopen. Een heel klein stukje, misschien maar 1 of 2 meter. Als hij niet aan de lijn trekt, dan beloon je je hond met een snoepje en / of een compliment. Iedere keer als het goed gaat, dan loop je de volgende keer weer een paar passen verder. Net zolang tot je chihuahua begrijpt wat de bedoeling is. Trekt hij toch aan de lijn? Sta dan meteen stil. Anders beloon je toch weer zijn oude gedrag.

Aandacht
Belangrijk bij de bovenstaande oefening is dat je hond aandacht heeft voor jou. Dat is soms nog best lastig, maar kun je ook trainen. Dat kun je gewoon doen als je buiten aan het wandelen bent. In plaats van dat je rechtdoor loopt, loop je terug, sla je onverwacht links of rechtsaf. Zorg ervoor dat je hond je volgt. In het begin zal hij het nog niet begrijpen, maar later zal je als het goed is zien, dat hij je beter in de gaten gaat houden. Maak er een leuk spelletje van en beloon hem voor zijn aandacht.

Handig trucje
Bij sommige honden helpt het als je de riem onder zijn poot door doet. Iedere keer als hij trekt, voelt het dan onprettig en zal hij vanzelf inhouden. Als bovenstaande oefening niet helpt, is het het proberen waard. Let wel goed op dat hij toch niet zo hard trekt, dat het pootje knel komt te zitten.

Heb je nog een goede tip? Deel het met ons op Facebook.