Gedrag: springen afleren

Springen afleren

Heb jij ook zo’n overenthousiaste chihuahua die zodra er iemand bij hem in de buurt komt vol blijdschap tegen hem opspringt? Zo erg dat iedere witte broek altijd zwart wordt en je al tientallen panty’s hebt kunnen vergoeden. Dan moet je vooral even verder lezen. Want afleren van dit gedrag is helemaal niet zo moeilijk.

Dat een hond tegen iemand opspringt is geen vreemd gedrag, Van nature begroet een hond namelijk door contact met de neus of met de snuit. Dit gedrag is dus aangeboren. Maar.. een groot deel van het gedrag is ook aangeleerd. Want wat doet iemand als een hond tegen hem opspringt? Juist! Aandacht geven. Dus wordt je chihuahua iedere keer na het springen weer beloond voor zijn gedrag.

Afleren
Als je dit weet, dan is het logisch dat je bij afleren van het springen, de hond dus juist niet moet belonen als hij springt. Dat doe je door iedere keer als hij springt, er geen aandacht aan te schenken. Dus ook niet van je afduwen, foei zeggen of iets anders doen waarin hij een beloning zou kunnen zien. Je kunt je van hem afwenden of beter helemaal niet reageren. Dan leert de hond dat het springen niet beloond wordt en zal hij het gedrag afleren.

Consequent volhouden
Zodra je hiermee aan de slag gaat, moet je er rekening mee houden dat het gedrag eerst zal verergeren. Immers.. je chihuahua zal alles uit de kast trekken om toch de beloning te ontvangen die hij gewend was. Hoe consequenter je volhoudt, hoe eerder hij het springen af zal leren. Het gedrag zal ook verergeren als je soms wel en soms niet beloont. Als je dat doet, dan wordt het steeds moeilijker om het springen af te leren. Je hond weet dan namelijk dat de ene keer springen wel beloond wordt en de andere keer niet, dus zal hij het blijven proberen.

Stapje verder
Je kunt ook een stapje verder gaan. Zodra je chihuahua springt, noem je een commando dat hij heel goed kent. Bijvoorbeeld “zit”. Als hij gaat zitten, dan geef je hem volop aandacht. Je chihuahua leert dan uiteindelijk als hij wil begroeten, te gaan zitten.

Andere mensen over de vloer
Het is belangrijk dat iedereen je chihuahua hetzelfde behandelt als hij springt. Vertel dus mensen voordat ze bij je binnen komen dat ze hem moeten negeren als hij tegen hen opspringt en dat ze hem mogen belonen als hij niet springt of zelfs gaat zitten. Als iedereen consequent volhoudt, dan heb je in mum van tijd een chihuahua die niet meer zomaar tegen iedereen opspringt. Dat scheelt een hoop nieuwe panty’s.