Gedrag: Leer je chihuahua luisteren naar commando’s

Luisteren naar commando's

Zit, kom, lig…Allemaal commando’s waar je hond naar moet leren luisteren. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Wij delen enkele tips om jouw hond commando’s aan te leren.

Sommige rassen kunnen van nature beter gehoorzamen als zij geroepen worden dan andere, maar toch kan elke hond getraind worden in het luisteren naar commando’s.

Begin bij het aanleren van commando’s met een lange riem en een rustige plek. Denk aan thuis of een plek waar niemand aanwezig is om jouw hond af te leiden. Zorg dat je een paar lekkere hondenkoekjes bij de hand hebt om hem te belonen als het goed gaat.

1. Zit, kom, hier

Is je hond aangelijnd? Ga dan naast hem staan en zeg: “zit”. Maak met je hand vervolgens een zakkend gebaar. Houd de riem in de hand, loop langzaam achteruit en zeg: “hier” of “kom” om de hond naar je toe te laten komen. Volgt je hond? Dan kun je hem belonen en iets lekkers geven.

2. Variatie

Als je hond het bovenstaande zonder problemen blijft uitvoeren, kun je gaan variëren. In plaats van achteruit lopen kun je door je knieën zakken en je armen wijd spreiden. Geef het commando “hier” en wacht tot je hond naar jou toe komt. Beloon je hond goed als hij naar je toe komt, zo bouw je het vertrouwen op.

Oefenen zonder riem

Gaan alle commando’s zonder problemen, dan kun je gaan oefenen zonder riem. Herhaal dan de bovenstaande stappen. De volgende stap is met je hond buiten oefenen, waar diverse afleidingen aanwezig zijn. Doe dit eerst met riem en vervolgens zonder.

Het aanleren van commando’s kan weken tot zelfs maanden duren. Wees geduldig, je hond begrijpt commando’s nu eenmaal niet na 2 keer herhalen.

Let op!

Bij het aanleren van commando’s moet je goed letten op je stem, zelfs als je hond op het punt staat om weg te rennen. Blijf duidelijk en aanmoedigend praten. Als jij in paniek raakt, raakt je hond alleen maar in de war en zal hij niet luisteren.