Ga verlatingsangst te lijf met muziek

Verlatingsangst

Sommige chihuahua’s hebben last van verlatingsangst en dat is niet fijn! Je herkent het als je chihuahua nerveus gaat kauwen, dingen kapot maakt of plast of poept in huis als je weg bent. Je kunt de angst verminderen door de stemming van je chihuahua te beïnvloeden met muziek. Hopelijk wordt hij dan zo rustig dat hij vanzelf in slaap valt.

Honden luisteren anders naar muziek dan mensen. Als jij van rockmuziek of soul houdt, wil het niet zeggen dat je chihuahua dat ook fijne muziek vindt. Ze horen tonen van hogere frequenties veel beter dan mensen, dus je doet hen een plezier door de muziek op hun oren af te stemmen.

Wij mensen houden van muziek die valt binnen ons akoestische en vocale bereik. We moeten de tonen horen die we begrijpen en hebben een voorkeur voor muziek die een ritme heeft die gelijk is aan onze hartslag. Als we een toon horen die buiten ons bereik ligt, dan begrijpen we het niet en herkennen we het niet als muziek.

Dit geldt ook voor honden. En omdat hun gehoorbereik anders is, begrijpen zij de muziek die mensen wel als muziek horen niet als muziek. Met andere woorden: de muziek die in onze oren als muziek klinkt, klinkt door de oren van je chihuahua als een grote ruis.

Dus we moeten op zoek naar muziek die geschikt is voor hondenoren. Als je in je eigen muziekcollectie gaat graven, zoek naar vooral naar klassieke muziek met een simpele melodie en weinig instrumenten. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat klassieke muziek geschikt is om angst te reduceren bij honden en hen kalm te maken.

Ga je op zoek naar muziek die speciaal voor hondenoren is gemaakt? Dan is Youtube je beste vriend! Probeer deze playlists en video’s eens uit en kijk hoe je chihuahua erop reageert. Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen!