Fris en schoon met een hondenwasbeurt

Hondenwasbeurt

Rollen door het zand of in een slootje springen… Waarom niet? Je chihuahua vindt het fantastisch. Totdat jij het tijd vindt voor een grote hondenwasbeurt, dan rent je hond het liefst zo snel mogelijk weg! Hoe pak je een wasbeurt dan aan? Wij geven 5 handige tips voor een goede wasbeurt van je hond.

Je hond een “gewone” mensenwasbeurt in de douche geven is vaak geen goed idee. Honden hebben een gevoelige huid en zoveel water uit een douchekop kan voor acute angst zorgen. Maar hoe pak je een wasbeurt van je hond dan aan?

Hoe vaak was je een hond?
Borstel je jouw hond regelmatig? Dan hoef je hem/haar niet vaak te wassen, ongeveer twee tot vier wasbeurten per jaar is genoeg. Een wasbeurt helpt niet alleen bij het verwijderen van viezigheid, maar ook bij het verwijderen van losse haren en parasieten. Let wel op dat langharige honden sneller vuil zijn en dat vuil kan gaan broeien en irriteren. Was een langharige hond minimaal vier keer per jaar om hem fris en schoon te houden.

Voorbereiding
De beste plek om je hond schoon te maken is de badkuip of buiten in een zwembadje. Een goede voorbereiding kan een hoop problemen voorkomen.

• Zorg voor een rubberen matje op de bodem, zo voorkom je uitglijden.

• Leg de hondenshampoo dichtbij zodat je er snel bij kan, maar wel buiten het bereik van je hond.

• Gebruik een teiltje of een bakje om je hond nat te maken, maar voorkom water in het gezicht. Dit schrikt je hond snel af.

• Borstel je hond van tevoren goed door.

• Houd de halsband van je hond om zodat je hem goed kunt vasthouden.

Wassen
Om de angst van je hond te verminderen is het verstandig om je hond te laten wennen aan het wassen. Vul de badkuip tot aan de knieën en gebruik een bakje of een zachte straal van de douchekop. Gooi het water niet in een keer over je hond heen, maar giet het langzaam over je hond. Gebruik vervolgens steeds dezelfde beweging en blijf tegen je hond praten zodat hij ontspannen en rustig blijft.

De ideale watertemperatuur is 20 tot 25 graden. Hierdoor krijgt je hond het niet koud en raakt hij niet oververhit.

Soppen
Is het gelukt om je hond nat te maken, dan kun je gaan soppen. Masseer de speciale hondenshampoo rustig van achter naar voor en van onder naar boven. Vermijd hierbij de ogen, oren, neus en mond. Laat de shampoo even kort intrekken en spoel het met dezelfde techniek als bij het nat maken weer af. Let op! Shampoo kan jeuk veroorzaken bij je hond dus zorg dat je het goed verwijdert.

Drogen
Na het afspoelen is het tijd om je hond af te drogen. Soms doet je hond dit zelf al door zich uit te schudden, maar droog je hond daarna ook nog even goed af met een handdoek. Vergeet hierbij het gezicht, de oren en poten niet!

Hoe gaat jouw hondenwasbeurt eraan toe? Deel het met ons op Facebook.