EHBO: Mijn hond schuurt met z’n kont over de grond

ehbo schuurt kont

Het lijkt op het eerste gezicht heel grappig als je chihuahua met zijn kont over de grond begint te schuren. Maar er kan meer aan de hand zijn dan alleen een beetje jeuk. Wat kan het zijn?

Wanneer je chihuahua met zijn achterste over de grond schuurt, oftewel “sleetje rijdt”, kan dit verschillende oorzaken hebben:

Volle anaalklieren
De anaalklieren zijn twee zakjes die in de sluitspier van de anus zitten. Hierin zit een vloeibare geurstof die vrijkomt als de hond zijn behoefte doet. Bij zijn voorouders had deze vloeistof  een functie bij het afbakenen van het territorium. De anaalklieren kunnen te vol raken als deze niet regelmatig worden geleegd. Dat kan komen doordat de ontlasting te slap is. Daardoor komt er te weinig druk op de anaalklieren en wordt het vocht er tijdens het ontlasten niet uitgeduwd. Uiteindelijk kan het gaan ontsteken.

Ga met je chihuahua naar de dierenarts als het schuren over de grond aanhoudt. Volle anaalklieren kunnen door de dierenarts uitgeknepen worden. Als er sprake is van een ontsteking, kan dit behandeld worden met antibiotica. Preventief kun je ervoor zorgen dat de ontlasting hard genoeg is door de hond vezelrijk voer te geven.

Wormen
Je chihuahua wordt continu blootgesteld aan wormenlarven in de omgeving. Hij neemt zo op via zijn bek en vervolgens groeien ze uit tot volwassen wormen in zijn lijf. Daarna zorgen zij weer voor larven. Deze zijn vooral ook slecht voor kinderen. Een teken van wormen kan zijn dat hij met zijn komt over de grond gaat schuren. Wormen voorkom je door 4 keer per jaar  je hond te ontwormen.  (Voor puppy’s gelden andere termijnen). Doe dit ook wanneer je nooit wormen in zijn ontlasting ziet!

Sleetje rijden kan dus verschillende oorzaken hebben. Als je dit constateert en het houdt niet vanzelf op, neem dan contact op met je dierenarts.