EHBO: Mijn chihuahua heeft een wond

EHBO

Je chihuahua heeft te wild gespeeld met een andere hond of hij is gebeten. Of hij is gevallen, gegleden of heeft zich op een andere manier open gehaald. Wat moet je dan doen? Deze week deel 1 van onze serie met de o zo noodzakelijke EHBO-tips. Wat te doen met een wond bij een hond?

Als je chihuahua een wond heeft, is het in eerste instantie van belang om vast te stellen hoe hij aan de wond komt en wat voor een soort wond hij heeft. Is hij gebeten door een andere hond? Hoeveel bloedverlies heeft hij? Hoe diep is de wond? Kortom: eerst kijken, constateren en dan (snel) handelen! 

Schrammen en krassen met weinig bloedverlies
Heeft je chihuahua een oppervlakkige schram of kras? Stelp dan het bloed met een schone doek. Druk deze op de wond tot het bloeden is opgehouden. Heb je geen doek bij de hand omdat je bijvoorbeeld in het park loopt? Gebruik dan je eigen handen om het bloed te stelpen. Daarna is het belangrijk dat je infecties probeert te voorkomen. Was de wond, bij voorkeur met een antiseptisch middel (bijvoorbeeld Dettol) om bacteriën te doden. Belangrijk is dat tijdens de genezing geen haren op de wond zitten.

Houd de wond tijdens de genezing goed in de gaten. Als er pus op komt, de wond erg rood en gezwollen wordt of als je merkt dat je hond zich niet lekker begint te voelen, ga dan direct met hem naar de dierenarts.

Het is tijdens de genezing belangrijk dat je chihuahua niet likt aan zijn wond. En ooo wat vindt hij dat moeilijk!! Bedek de wond daarom bijvoorbeeld met een gaasje.

Wond met gemiddeld of veel bloedverlies
Soms komt er bloed uit de wond dat donkerrood is van kleur en gelijkmatig uit de wond stroomt.? Als dit ook nog eens in combinatie voorkomt met bleke slijmvliezen, ga dan direct naar de dierenarts. Komt het bloed in een stuipende beweging uit de wond? Ook dan moet je direct naar de dierenarts!

Gebeten door een andere hond
Met een beet van een andere hond is het altijd noodzakelijk om een dierenarts te raadplegen. In de mond van een hond zitten namelijk bacteriën die een infectie van de wond kunnen veroorzaken. De wond moet worden schoongemaakt en soms worden gehecht. Zorg ervoor dat dit binnen 6 uur na het voorval is gebeurd.

Wond aan voetkussentje
Als je chihuahua in iets scherps trapt, kan er al snel een wond aan het voetkussentje ontstaan. Meestal is dit niet ernstig. Zorg ervoor dat de wond dicht blijft en houd het schoon met antiseptische zeep, bijvoorbeeld Betadine. Verbind het bij voorkeur niet, want de genezing gaat het snelst als de wond aan de open lucht wordt blootgesteld. Wanneer je met je chihuahua naar buiten gaat, is het soms wel handig om het te verbinden om zo infecties te voorkomen. Je kunt ook speciale schoentjes kopen hiervoor bij de dierenarts. 

Wat moet je doen tot je bij de dierenarts bent?
De meest voorkomende verwondingen zijn schrammen, krassen of sneeën en deze zijn meestal goed zelf te behandelen. Maar wat als de wond groter of dieper en dus ernstiger is? Wat moet je doen tot je de dierenarts hebt bereikt?

Probeer het wegstromen van bloed te voorkomen door met een doek op de wond te drukken. Zorg ervoor dat je chihuahua zo min mogelijk beweegt en voorkom dat hij afkoelt. Als je je chihuahua vervoert naar de dierenarts, doe dat dan in liggende positie.

Handig om altijd in huis te hebben is een ehbo kit.