EHBO: Heeft mijn chihuahua een allergie?

ehbo - allergie

Allergie is bij honden een veelvoorkomend verschijnsel. Ze kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Bijvoorbeeld door insectenbeten, maar ook bijvoorbeeld door planten. Wat moet je doen als je denkt dat je chihuahua een allergische reactie heeft?

Wat is een allergie?
Bij een allergische reactie reageert het lichaam met een afweerreactie op stoffen waartegen normaal gesproken geen afweerreactie zou optreden. Honden maken antistoffen aan tegen ziektekiemen. Als een hond echter een antistof aanmaakt tegen iets wat geen ziektekiem is, dan treedt er een allergische reactie op. De meeste allergieën uiten zich in jeuk en huidproblemen.

Soorten allergieën
Er komen verschillende vormen van allergieën voor bij honden. Vlooienallergie wordt veroorzaakt door het speeksel dat de vlo in de huid van de hond spuit voordat hij bloed opzuigt. Een vlooienallergie leidt tot een reactie op de huid van de hond.

Bij een voedselallergie is de hond allergisch voor iets dat in het voedsel zit. Vaak zijn dat bepaalde eiwitten waar hij slecht op reageert. Belangrijkste verschijnsel van een voedselallergie is jeuk in het gezicht, de oren, voeten, liezen of oksels. Ook kan een voedselallergie zich voordoen in het maag-darmkanaal. Je merkt dit aan je hond als hij aanhoudend diarree heeft, braakt of windjes laat.

In het geval van Atopie is er sprake van een reactie op bepaalde stoffen in de lucht of in de omgeving. Vaak is de gevoeligheid hiervoor erfelijk bepaald. Atopie kan in bepaalde seizoenen alleen voorkomen (bijvoorbeeld als er bepaalde grassen groeien in het voorjaar), maar kan ook het hele jaar door voorkomen.

Hoe herken je een allergie?
Vaak uit een allergie zich in jeuk. Omdat de hond veel gaat krabben tegen de jeuk, kan het zijn dat er ontstekingen ontstaan waardoor de verschijnselen alleen maar erger worden. Ook krijgen honden vaak een sterkere geur, kale plekken of verdikkingen van de huid. Als je twijfelt of je Chihuahua een allergie heeft, dan is het slim om naar de dierenarts te gaan. Het vinden waar de allergie vandaan komt is soms een lang traject waarbij je veel geduld moet hebben. Soms kan er bloedonderzoek gedaan worden, maar bijvoorbeeld in het geval van een voedselallergie moet proefondervindelijk worden bepaald op welke stof je hond reageert. Afhankelijk van de soort allergie kan de dierenarts bepalen welke behandeling kan worden gegeven.