Dutch Cell Dogs

Dutch cell dogs

Asielhonden en gedetineerden blijken een perfecte match. Stichting Dutch Cell Dogs begeleidt gedetineerden bij het trainen van asielhonden die vaak mishandeld zijn en daardoor aanpassingsproblemen hebben. Met een slagingspercentage van 95% van het eindexamen is dit project een groot succes.

Het leven loopt niet altijd zoals we het hebben gepland. Dit geldt voor zowel hond als mens. Honden worden soms in een opwelling gekocht en daarna achtergelaten in een asiel. Mensen kunnen om diverse redenen achter de tralies komen. Beiden zitten opgesloten en Dutch Cell Dogs geeft hen een tweede kans.

Zij laten gedetineerden asielhonden trainen en focussen zich hierbij op de honden, maar helpen daarmee indirect ook de mensen. Het trainen van de honden gebeurt met behulp van een unieke methode: de clickertrainingsmethode. De trainingen hebben een groot positief effect op zowel de asielhonden als op de gedetineerden.

Oprichters
In 2007 is Dutch Cell Dogs opgericht door Marlies de Bats en Betty Buijtels. De dames zijn in 2009 gestart met het project om gevangenen moeilijk plaatsbare asielhonden te laten trainen. Het bleek een succes. Gesloten mannen werden meer open bij het zien van de hond(en). De gedetineerden resocialiseerden en ook de honden vonden een nieuw thuis. Inmiddels is het project van De Bats en Buijtels in verschillende instellingen in Nederland actief. In 2012 is Dutch Cell Dogs omgedoopt tot stichting.

Programma “Tot elkaar veroordeeld”
Het programma “Tot elkaar Veroordeeld” besteedde vorig jaar aandacht aan de bijzondere methode van Stichting Dutch Cell Dogs. In de vijf afleveringen die het programma telt, kijkt Jan Kooijman mee met de hondentraining in een forensisch-psychiatrische kliniek. Je krijgt te zien hoe de methode werkt en wat het met de gedetineerden en de honden doet.

Bekijk de trailer van het programma:

Instructievideo’s
Om de kennis van Stichting Dutch Cell Dogs met een groter publiek te delen hebben De Bats en Buijtels ook een 8-delige serie met instructievideo’s gemaakt. Wil jij praktische tips over hoe jij jouw hond dingen kunt aanleren? Bekijk dan de filmpjes op YouTube.