De 3 signalen van koorts bij je hond

koorts chihuahua

Hot, hot, hot… Stijgt de lichaamstemperatuur van je hond ver boven de normale temperatuur, van 38 tot 39 graden, voor een gezonde hond? Dan is er sprake van koorts. Onze ervaring is dat niet alle hondenbaasjes de signalen van koorts herkennen. 

Koorts kan een voorteken van een infectie zijn. Voor hondenbaasjes is het daarom belangrijk om de signalen van koorts te herkennen en de infectie op tijd te bestrijden.

1. Vermoeidheid

Honden waarbij het lichaam actief vecht tegen infecties, voelen zich vaak moe. Al hun energiereserves worden ingezet om de infectie te bestrijden. Doordat het lichaam al zijn energie kwijtraakt aan het bestrijden van de infectie, heeft je hond geen zin meer in zijn dagelijks activiteiten. Heeft je hond naast zijn vermoeidheid ook andere verschijnselen, zoals braken, diarree of niezen, dan kan hij koorts hebben! Bij koorts kan je hond tijdens het lopen nogal rondslingeren en zoekt hij een koele plek in huis op.

2. Geen eetlust

De eetlust van je hond kan verminderen als hij koorts heeft. Mist je hond een enkele keer een maaltijd dan is er nog geen reden tot bezorgdheid, maar het is niet normaal als je hond dagenlang voedsel blijft weigeren.

3. Warm gevoel

De normale lichaamstemperatuur van een hond kan oplopen tot 39 graden. Als jouw hond warm voelt bij het aanraken en met name op zijn oren en buik, dan heeft hij waarschijnlijk koorts.

Thermometer

Vermoed jij dat je hond koorts heeft, dan kun je zijn temperatuur meten met een menselijke thermometer. Breng de thermometer rectaal in en controleer zijn temperatuur.

Tip! Label je thermometers, zodat je de thermometer niet per ongeluk voor jezelf of andere gezinsleden gebruikt.

Heeft je hond één van de koortssignalen?  Neem dan altijd contact op met de dierenarts!