Data in ruil voor lagere premie op je huisdierverzekering

lagere premie

Een lagere verzekeringspremie in ruil voor jouw data. Bijvoorbeeld door het laten plaatsen van een kastje in de auto die je rijgedrag analyseert. Of door middel van een slimme thermostaat in huis. In de UK zijn er ook al ontwikkelingen op het gebied van huisdierverzekeringen waarbij slim gebruik gemaakt wordt van data.    

Afgelopen februari investeerde verzekeraar RSA in het bedrijf PitPatPet. PitPatPet maakt de PitPat, een wearable activiteitenmonitor voor honden. De PitPat geeft inzicht in hoeveel je hond heeft gelopen, gerend, gespeeld en geslapen en hoeveel calorieën hij heeft verbruikt.

Eén van de uitdagingen van dit moment is dat overgewicht onder honden toeneemt en dat dierenartskosten toenemen o.a. als gevolg hiervan. En dat is ook een uitdaging voor verzekeraars van huisdieren. Het vinden van de balans tussen een betaalbare premie en gezonde financiën wordt steeds moeilijker. Andrew Nowell, één van de oprichters van PitPatPet zegt: “Ons doel is om hondenbaasjes te helpen hun hond fit te houden op een leuke manier die niet alleen honden en hun baasjes iets goeds oplevert, maar ook bedrijven, zoals verzekeraars, helpt hun kosten in de hand te houden.”

PitPatPet gebruikt de data die verzameld wordt om een grote database op te bouwen. Op basis van al deze gegevens kunnen inzichten worden verkregen zoals bijvoorbeeld waarom de ene hond gezonder is dan de andere.

Kenny Leitch, global connected insurance director van RSA legt uit: “Het slimme is dat eigenaren voor de eerste keer real time data kunnen gebruiken om te zien hoe hun hond zich gedraagt en hoe dit gedrag de gezondheid beïnvloedt. Deze informatie kan ervoor zorgen dat baasjes keuzes gaan maken die ervoor zorgen dat ziektes worden voorkomen.” En dat is natuurlijk goed voor de verzekeraar. Want een gezonde hond zorgt voor minder dierenartskosten.”

Of RSA ook premiekorting gaat aanbieden op basis van data die vanuit de PitPat wordt verkregen is nog niet bekend. Wij vroegen een aantal huisdierverzekeraars in Nederland of zij al plannen in deze richting aan het ontwikkelen zijn. Ohra, Proteq en Petplan lieten ons weten dit onderwerp voor de huisdierverzekering niet op de agenda te hebben staan op dit momen. Petplan gaf aan dat hun inschatting is dat “de uitvoering van dergelijke plannen administratief een forse uitdaging is. Er is helaas ook nog niet een goede standaardisatie van medische data in de Diergeneeskunde ontwikkeld en beschikbaar. Naar ons idee een voorwaarde om goed gebruik hiervan mogelijk te maken.”

Wij zijn natuurlijk benieuwd hoe RSA deze barrières beslecht. Verzekeraar InShared wilde niet reageren op onze vragen.