Chihuahua’s met beperkingen? Geen probleem!

Column - chihuahua's met beperkingen

Geschreven door: Britt Maerten

Mijn naam is Britt Maerten, 28 jaar oud en woonachtig in het Noord-Hollandse Heerhugowaard! Mijn oudste vriendje is Vin, hij wordt 3 juni alweer 5 jaar oud. Vin is doof geboren en heeft de prachtige kleur double Merle. De middelste is mijn lieve Fay en is 3,5 jaar oud. De vacht van Fay is wit/lavendel. En de jongste telg is Evi. Evi is nu 4 maandjes oud en heeft een lavendel kleur.

Ik ben opgegroeid met honden. Voor en na mijn geboorte hadden mijn ouders een Hollandse en Duitse herder, dus het “hondenmens” zijn is met de paplepel ingegoten. Mijn liefde voor de chihuahua is begonnen door mijn auto ongeluk 5 jaar geleden. Ik ben hierdoor helaas in een depressie geraakt. Mijn lijf wilde het, ondanks de revalidatie, niet meer doen. De routine die ik gewend was, het fulltime werken, nachtdiensten draaien en onwijs genieten van hardlopen en paardrijden kon ik niet meer doen. Om toch een lichtpuntje in mijn leven creëren en vooral een nieuw doel om van de bank af te komen, zocht ik op internet naar een kleine puppy. Ik woon niet erg groot, een begane grond portiek woning met tuintje, en dan is een kleine hond de beste optie.

Door met veel liefde en energie voor een hondje te zorgen hoopte ik ook met mijn beperkingen weer actiever te worden. Een pup in huis nemen is best intensief. Je moet er naast de kleine plasjes in de tuin toch ook echt op uit.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik de advertentie van Vin tegen.. Een advertentie die mij direct aansprak, omdat deze totaal anders was dan de normale reguliere advertenties. Voor deze lieve pup, van toen al 14 weekjes oud, moest je een duidelijke motivatiebrief schrijven met waarom Vin bij jou mocht komen wonen en jij het beste baasje zou zijn. De reden? Vin is doof geboren en dat is toch even iets anders. Juist om die reden dacht ik: “Ja!! Dit gaan wij samen doen. Ik help jou en jij helpt mij!”

Na wat contact over en weer heb ik de rit naar Limburg gemaakt. Bij mijn bezoek vond ik de snoezigste en tegelijk ook het stoerste mannetje van de hele wereld! De fokker had hem met gebarentaal al leren zitten met 1 vingertje omhoog. Vin bleek echt een leergierig mannetje.

Commando’s
Thuis heb ik hem nog wat dingen bijgeleerd zoals, apporteren. Vin is gek op spelen en kan wel 1000 keer per dag zijn speeltje bij mij terug brengen. Een paar keer mijn vingertoppen op elkaar dichtdoen (grijpbeweging) en meneer gaat een speeltje zoeken en pakken om het vervolgens bij mijn voeten neer te leggen. Maak ik een wuivend gebaar dan weet hij dat die afstand moet nemen en gaat een paar passen achteruit zitten, zodat ik het speeltje kan pakken. Zodra ik het speelt gooi begint het riedeltje weer opnieuw. Vin kent ook de commando “blijf” en “kom”. Alhoewel hij, als hij losloopt, mij nog wel eens in de maling neemt. Dan kijkt hij me aan met die grote blauwe ogen en komt hij niet naar mij toe. Het is een kleine, grote en stoute clown.

Fay - beperkingen
Chihuahua's met beperkingen

Fay
Na 2,5 jaar kwam er tijdelijk een klein lichtpuntje in mijn herstel en was ik een stuk vaker van huis voor vrijwilligerswerk. Ik vond het enorm sneu voor Vin dat hij meerdere uren per dag alleen was. Ik vond het daarom tijd voor een zusje en dat werd Fay.

Fay is een totaal ander verhaal dan Vin. Fay was zeer angstig, onzeker en als je alleen al je voet verschoof dan kroop ze onder de bank. Ze voelde zich alleen bij Vin veilig. Na veel geduld en liefde is ze nu uitgegroeid tot een plaatje met een prachtig sprekend koppie.

Fay, heeft veel energie en wordt in de wijk ook wel eens “Speedy” genoemd. Als wij een rondje lopen komen wij altijd langs het grasveldje en dan gaat ze los. Is de riem af, dan gaat ze als een raket over het hele veld, heen en weer, rondjes totdat ze bijna over haar eigen tong struikelt. Bij wijze van spreken.

Evi
En toen kwam er een soort leegte en tegelijk ook weer ruimte in mijn hart om een nieuwe zoektocht te beginnen naar een derde chihuahua. Mijn broertje bood zijn nieuwe pup (dominante reu) aan, maar na kennismaking wist ik meteen zeker dat ik een onderdanig chihuahua teefje moest hebben. Vin kan maar heel kort goed overweg met reuen. Voor de rust in huis was een teefje dan ook de beste keuze.

Ik vond Evi met een foto waarop ze een knipoog gaf. Ik was opslag verliefd. Evi was ook 14 weken oud, want zij zou eigenlijk bij haar fokker blijven. Vanwege de komst van een dominante pup bij de fokker werd Eve ondergeschoven en dat vond de fokker sneu. Na veel tranen heb ik Evi meegekregen en daarmee een hoop vrolijkheid in huis. Evi is de dapperste van de groep en is de perfecte match bij Vin en Fay! Het ging al mijn verwachtingen te boven. Ze werd vanaf dag 1 als “eigen” gezien en slaapt, speelt samen met Fay en Vin.

Net als haar zusje Fay is ze een waar racemonster! Het grasveldje is dan ook niet veilig als die twee hun rondjes rennen. Het is één groot feest! Lieve Vin kijk dan liever op afstand toe…

Te druk in huis?
Drie chihuahua’s in huis is totaal geen probleem voor mij. Ik woon niet heel groot, maar ze hebben de ruimte om te spelen en allemaal hun favoriete plekje op de bank of in de mand! De gele kip is op dit moment misschien wel de grootste favoriet! Stelletje kip killers zijn het. Vooral als Vin aan het apporteren is dan hangt Evi gewoon en wordt meegetrokken aan het speeltje! De kip leeft dan ook niet lang en moet vaak vervangen worden.

Elke dag word ik bijgestaan voor de drie lieve, vrolijke musketiers en ik zou ze dan ook voor geen goud willen missen. Eenmaal een chihuahua, altijd een chihuahua

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Deel jouw verhaal met ons en mail naar chihuahua@hondenbaasjes.nl.